En Sıcak Konular

İran'la Kürt satrancı

20 Kasım 2013 09:39 tsi
İran'la Kürt satrancı Türkiye çözüme yaklaştıkça, İran karşı atağa geçiyor. Kandil ve PYD ile sıkı dostluk kuran Tahran, Kuzey Irak'a da müdahale ediyor.

İran son dönemde Kuzey Irak, Kandil ve Kuzey Suriye'de Türkiye'nin politikalarına karşı etkinliğini artırmaya çalışıyor. Türkiye'de yer alan habere göre; PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Kuzey Suriye'deki özerklik çalışmalarına açıktan destek vermeye başlayan Tahran, Kuzey Irak'taki siyasi dengelere de doğrudan müdahale ediyor. Türkiye ile ilişkileri iyi olan Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani yönetimine karşı muhalefeti destekliyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talaban'nin partisi YNK'yi tamamen etkisine almak için faaliyet yürütüyor. İran Devrim Muhafızları'nın özel birimi Kudüs Gücü'ne komutanlık yapan General Kasım Süleymani uzun süredir Süleymaniye ile İran arasında mekik dokuyor. Nitekim Barzani, PYD'nin faaliyetlerine şiddetle karşı çıkarken Talabani'nin partisi YNK, Kuzey Suriye'de PYD'nin kurduğu geçici yönetimi şimdiden tanıdığını açıkladı.

İran istihbaratının, Türkiye'nin son hamlelerinden sonra Kandil'e olan ziyaretlerini sıklaştırdığı da gelen bilgiler arasında. Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi PYD'nin Kuzey Suriye'de oluşturduğu de facto durum karşısında benzer bir politika yürütüyor ve her iki taraf da gelişmelerden rahatsız. Sorun PYD'nin oluşturmaya çalıştığı Kürt oluşumundan kaynaklanmıyor. Hem Türkiye, hem de Barzani yönetimi PYD'nin Şam ve Tahran'la işbirliği yapmasından rahatsız. Ankara ve Barzani yönetimi PYD'nin bölgedeki diğer muhalif oluşumlarla ortak hareket etmesini istiyor. Ancak PYD şu anda İran ve Esad'la ortak hareket ediyor. Farsça yayın yapan Radyo Ferda internet sayfasında, İran hükumetinin Kürtlerin 'Geçici Yönetim' ilanından hoşnut olduğunu belirterek, “İran ve Beşar Esad yönetimi, herkesten daha çok Kürtlerin Rojava'da geçici yönetim ilanından memnun” ifadelerini kullandı.

Kuzey Suriye'deki siyasi satrancın yansıma alanlarından biri de Kuzey Irak. Türkiye, Barzani yönetimi ile başta enerji ve çözüm süreci olmak üzere pek çok konuda yakınlaştıkça, İran da Barzani'ye muhalif parti ve gruplara desteğini artırıyor. Barzani'ye karşı Goran Hareketi ve Talabani'nin partisi YNK'yi destekliyor. Uzun süredir Süleymaniye'de karargah kuran Kasım Süleymani'nin müdahaleleri sonuç vermeye başladı. YNK de PYD'nin Kuzey Suriye'deki faaliyetlerini açıktan destekliyor artık. YNK Polit Büro üyesi Dr. Necmedin Kerim, Rojava  geçici yönetimini şimdiden tanıdıklarını açıkladı. Kudüs Ordusu lideri Kasım Süleymani, İran'ın Irak ve Suriye politikalarını yönlendiren isim olarak biliniyor. 6 defa Kandil'e giden Süleymani PKK'nın çözüm sürecini sonlandırması karşılığında ağır silahlar verme teklifinde bulunan isimdi. Son dönemde Kandil'le yine sıkı ilişkiler içerisinde.



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,336 µs