En Sıcak Konular

İşte MEB'in yeni çalışması

20 Kasım 2013 09:19 tsi
İşte MEB'in yeni çalışması Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi çalışmasında Milli Eğitim Bakanlığı, hem öğretmenleri hem de velileri 'kazandıracak' formül üzerinde çalışıyor.

MEB, dershaneleri özel okula dönüştürmek için teşvikin yanı sıra, öğretmenlere halk eğitim merkezlerinde istihdam, öğrencilere ise okullarında eğitim desteği formülü üzerinde çalışıyor.
 
Sabah'ta yer alan habere göre; velileri dershane yükünden kurtarmayı amaçlayan Bakanlık, dershanelere teşvik öğretmenlere ise istihdam garantisi sağlayacak. MEB'e bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin her ilçesinde öğrencileri sınavlara hazırlayan ücretsiz kurslar açacak. Şu anda Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 980 kursla hizmet veren halk eğitim merkezleri ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık için de kurslar verecek. Kurslar tüm vatandaşlar için ücretsiz olacak. MEB, dershanelerde çalışan ancak dönüştürme sürecinde işsiz kalan öğretmenler için KPSS'siz mülakatla alım yapacak. Alımlarda sadece en az 5 yıl dershanede öğretmenlik yapma şartı ile 40 yaş altı olma şartı aranacak. Memuriyet için 35 yaş sınırının 40 yaşa çıkarılması planlanıyor. Dershanelerden alınan öğretmenler okullarda değil halk eğitim merkezlerinde görevlendirilecek.

OKULDA KURS

MEB ayrıca her ortaokul ve lisede ders saatleri bitiminde öğrencileri sınavlara hazırlayacak kurslar düzenleyecek. Kursların fiyatlarının ders başına 2-2,5 TL olması planlanıyor. Bakanlık sınavlara takviye olarak bir öğretim yılında 100 saat ek ders alan bir öğrencinin yıllık 200- 250 liraya sınava hazırlamasını amaçlıyor.

ÇALIŞTAY YAPILACAK

Bakanlık ayrıca Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın ardından özel dershane sahipleri, yöneticileri ile bir araya gelerek görüşlerini alacak. Ayrıca çocuğunu dershaneye gönderen veliler ve öğrencilerin de katılacağı bir çalıştay düzenleyecek. Her kesimin talebi alındıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı dönüştürme projesini yeniden Bakanlar Kurulu'na sunacak.

ÜNİVERSİTE AYARI

Dönüştürme süreci devam ederken tüm öğrenciler tablet bilgisayarlara kavuşmuş olacak ve Bakanlık test tekniğinden vazgeçerek açık uçlu soruların sorulduğu sınav sistemine başlayacak. Bakanlık, diğer yandan üniversite sınavını tıpkı liseye geçiş sınavındaki gibi 12. Sınıf öğrencilerini de okullarda işlenen müfredattan sorumlu tutarak sınava tabi tutacak. Tüm bu çalışmalar sonunda ise dershaneler hem ortadan kaldırılmış olacak hem de dershanelere bir daha ihtiyaç duyulmayacak.

Çözüm için 10 taslak
 
AK Parti'nin önceki günkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında dershaneler konusu masaya yatırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi konusunda 10 ayrı taslak hazırladı. Paydaşlarla ve ilgili bakanlıklarla yapılacak değerlendirmenin ardından çalışmalardan nihai taslak oluşturularak hayata geçirilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın MYK toplantısında bazı üyelerin sorusu üzerine konuya ilişkin bilgi verdiği belirtildi. MEB'in dershanelerin özel okula dönüştürülmesini içeren 10 taslak hazırlandığını belirten Erdoğan, henüz netleşmiş bir hükümet tasarısının olmadığını, ancak Etüt merkezlerinin kapatılmasının da sözkonusu olmadığını kaydetti. Taslaklara ilişkin ilgili bakanlıkların ve tarafların görüşünün alacağını ve Başbakanlıkta değerlendirileceğini belirtti.
 

Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,252 µs