En Sıcak Konular

Suriye'de şiddet durmuyor

20 Kasım 2013 08:25 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 45 kişi öldü.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, Şam yönetimine bağlı ordu birliklerinin muhaliflere karşı havadan ve karadan düzenlediği saldırılar sonucunda Halep'te 18, Dera 9, başkent Şam'ın banliyölerinde 8, Humus'ta 5, Deyru'z Zor'da 3 ve İdlib'de 2 olmak üzere toplam 45 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan açıklamada da ÖzgürSuriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin 80. Tugay ve Halep ile Neyrab havaalanı yakınlarında yer alan ulaştırma binalarına saldırarak rejim güçlerine büyük zayiat verdiği belirtildi.

Halep'te söz konusu iki havaalanı çevresinde ÖSO birlikleri ile Esed güçleri arasında yoğun çatışmaların devam ettiği aktarılan açıklamada, orduya ait savaş uçaklarının kentte muhaliflerin yoğun olduğu bölgeleri bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, Başkent Şam'ın Yermuk, Berze, Kabun, Dareyya ve Doğu Guta bölgelerinin rejimin yoğun havan topu, roket ve topçu ateşine maruz kalması sonucunda çok sayıda yerleşim yerinin yıkıldığı ve hasar gördüğü ifade edildi.

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, güvenlik güçlerinin Şam'ın Kalamun bölgesinde yer alan ve stratejik öneme sahip Karra ilçesini silahlı muhaliflerden temizlediğini ve bölgede çok sayıda silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

Suriye geçici hükümetinden kınama
 

Suriye geçici hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Esed rejiminin sistematik bir şekilde işlediği insan hakları ihlalleri kınanarak, bu ihlallerin Suriye'nin uygar yüzünü lekelediği, halkın uygarlık ve kültürü konusunda yanlış bir izlenim bıraktığı, ülkenin insana saygı ve vatandaşlar arasında hoşgörü üzerine kurulu tarihini yok etmeye katkıda bulunduğu ifade edildi.
 
Geçici hükümetin açıklamasında, Esed rejimi tarafından işlenen korkunç ihlallerin, özgürlük değerleri yolunda Suriye halkı tarafından yüzbinlerce şehit, yaralı ve tutuklunun feda edildiği özgürlük ve onur devriminin başlamasına neden olduğu belirtildi.
 
Suriye rejiminin yargılanması için özel mahkeme kurulması talebi
 
Suriye'deki krize hukuki çözüm bulmak için çalışmalarını sürdüren Dünya Müslüman Avukatlar Heyeti, İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası Hukuk ve Suriye Krizine Tatbiki" konferansında alınan tavsiye kararlarını yayımladı.

Avukatların, Suriye halkı aleyhinde işlenen suçlar kapsamında uluslararası hukuk kanunları hazırlanmasını talep ettiği tavsiye kararında,  "Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Sırpların yanı sıra Ruanda Ceza Mahkemeleri gibi  Suriye halkına karşı işlediği insanlık, savaş ve soykırım suçlarından dolayıSuriye rejiminin yargılanması için de özel bir mahkeme kurulmasını istiyoruz. Bu bağlamda Müslüman ve Arap ülkeleri, sivil ve uluslararası kuruluşları BM Güvenlik Konseyi'ne söz konusu mahkemenin kurulması talebini sunmaya davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Tavsiye kararında ayrıca Suriye'de işlenen suçların delilleriyle belgelenmesi için bağımsız bir komisyonun kurulmasının gerekliliği kaydedildi.

aa


Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,336 µs