En Sıcak Konular

Avustralya da Endonezya'yı izlemeye almış

18 Kasım 2013 17:47 tsi
Snowden'ın sızdırdığı belgelere göre, Avustralya Endonezya devlet başkanını izlemeye almış. Belgelerde, ABD'nin de Avustralya elçiliği üzerinden aynı faaliyetleri gerçekleştirdiği belirtiliyor

Avustralya istihbarat servisinin, Endonezya devlet başkanı ile hükümet üyelerini izlemeye aldığı ortaya çıktı.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler bu pazartesi Avustralya basınında geniş yer aldı. Bu belgelerde Avustralyalı ajanların Endonezya devlet başkanını dinlemeye çalıştığı belirtiliyor. Belgelerde, ayrıca casusların devlet başkanının eşini ve önde gelen bakanları da izlemeye aldığı yazıyor.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yughoyono'nun ailesi ile özel görüşmelerinin Avustralya Sinyal Savunma İdaresi (DSD) tarafından elektronik takibe alındığı iddia edildi.

ABD DE AVUSTRALYA'NIN CAKARTA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KULLANMIŞ

Gurdian Avustralya bu kapsamda 2009 yılına ait çok gizli bir belge yayınladı. Snowden'ın sızdırdığı belgede, ABD'nin Endonezya'daki Avustralya büyükelçiliğini bu tür casusluk faaliyetlerini sürdürmek için bir üs olarak kullandığı belirtiliyor.

Sızdırılan son belgelerin birinde, Endonezya yönetiminin resmi belgeleri ve telefon görüşme detaylarını içeren bir slayt dosyası yer aldığı belirtiliyor. Slaytlardan birinde Avustralya Sinyal Savunma İdaresi (DSD)'nin Endonezya devlet başkanını, bilinmeyen bir Tayland numarası aracılığı ile dinlemeye çalıştıkları iddia ediliyor.

Bir başka slaytta Ağustos 2009'da 15 gün boyunca, Yudhoyono'nun telefonundan bilgilerin nasıl çalındığı ve telefon görüşmelerinin nasıl kaydedildiği yer alıyor.

AVUSTRALYA'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Avustralya Dışişleri sözcülüğünden yapılan açıklamada; çalışmaların önceki Avustralya hükümetinin icraatı olduğu ayrıca istihbarat faailyetleri hakkında yorum yapılmayacağı belirtildi.

Aynı zamanda Endonezya başkanlık sarayı da bu konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Snowden'ın daha önce sızdırdığı belgelerde Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın Almanya Şansölyesi Angela Merkel de dahil olmak üzere birçok mütteifiğini dinlediği ve istihbarat topladığı ortaya çıkmıştı.

Endonezya Avustralya'nın Asya'daki en yakın komşusu ve önemli bir stratejik müttefiğidir. İki ülke arasındaki ilişkilerin Avustralya'nın yeni muhafazakar Başbakanı Tony Abbott göreve geldiğinden beri zaten sallantıya girdiği belirtilirken Avustralya geçtiğimiz Eylül ayında Endonezya tarafından gelen sığınmacıları geri çevirmişti.

Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs