En Sıcak Konular

AB'den Ukrayna'ya "son çağrı"

18 Kasım 2013 16:40 tsi
AB dışişleri bakanları, Ukrayna’ya çağrıda bulunarak, Ortaklık Anlaşması’nın imzalanabilmesi için halen tutuklu bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko konusunda acil adım atılmasını istediler.

 Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ukrayna’ya son bir çağrı yaparak, olası bir üyelik süreci için de kapıları açabilecek olan Ortaklık Anlaşması’nın imzalanabilmesi için halen tutuklu bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko için acil adım atılmasını istediler.

“Zamanın daraldığını” söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Bu Ukrayna’nın hemen eyleme geçmesi için acil bir çağrı” dedi.

Ukrayna’nın yönünü "Batı’ya mı Doğu’ya" mı çevireceğinin de göstergesi olarak algılanan Ortaklık Anlaşması’nın normal şartlarda 28-29 Kasım’da AB Dönem Başkanı Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde imzalanması öngörülüyordu.

Gelinen aşamada AB, Timoşenko ve benzer durumdaki diğer siyasilerin Ukrayna dışında tedavi görmelerine olanak tanıyacak bir düzenleme yapılmasını Brüksel-Kiev hattındaki ilişkilerin bir adım ileriye götürülmesi açısından olmazsa olmaz şart olarak görüyor. Bu düzenlemenin henüz yapılmamış olması ise Ortaklık Anlaşması'nın geleceği açısından risk oluşturmayı sürdürüyor.

Her şeyin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in elinde olduğunu söyleyen İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, “Bizim politikamız belli, kendisinin bir politikası olduğundan pek emin değilim” dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da Ukrayna Parlamentosu’nun yarın toplanacağına işaret ederek, “Hala zaman var” mesajı verdi.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da “Ukrayna’nın ne yapması gerektiğini bildiğini” söyledi.

AB, Timoşenko’nun tedavi görmek için Almanya’ya gitmesine izin verilmesini talep ederken, Rusya da Ukrayna’nın, “AB yörüngesine” girmesini engellemek için yoğun baskı uyguluyor. Ticari yaptırım ve enerji arzı konularını pazarlık unsuru olarak kullanan Rusya, kendi liderliğinde oluşturmayı öngördüğü gümrük birliğine Ukrayna’nın da dahil olmasını istiyor.

Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs