En Sıcak Konular

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkat

18 Kasım 2013 12:52 tsi
Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor.

Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybediyor. Ancak alınacak çok basit tedbirlerle olusu zehirlenme ve can kaybının önüne geçmek de mümkün.

Trabzon İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, karbonmonoksitin; renksiz, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu belirterek, vücuda solunum yolu ile girdiğini ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyip zehirlenme ve ölüme neden olduğunu kaydetti. Havagazı ve kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğunu ifade eden Hamzaoğlu, “Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. Önemli bir farklılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez. Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir.” dedi.

Dr. Hamzaoğlu, bu gibi durumları önlemek için öncelikle dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: “Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Alçak basınçlı, lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılsa bile yatmadan önce mutlaka soba söndürülmeli. Bacalar standartlara uygun veya yalıtımlı olmak üzere yapılmalı, düzenli olarak temizlenmeli. Mangal gibi pişirme araçları ısınma amaçlı kullanılmamalı. Kapalı mekanlarda ve özellikle hava akımı olmayan alanlarda mangal yakılmamalı. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı. Ortaya çıkabilecek acil ağlık sorunlarında derhal 112 No’lu acil yardım servisi aranmalı.”

Evde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenildiğinde yapılacak ilk şeyin orayı terk etmek olduğunu anlatan Hamzaoğlu, sanki bir yangın varmış gibi hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hamzaoğlu, karbonmonoksit zehirlenmeleriyle ilgili 114 No’lu telefondan Ulusal Zehirlenme Merkezi’ne ulaşarak da bilgi alabileceğini belirtti.

cihan

Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,403 µs