En Sıcak Konular

Katar ve FIFA'ya uyarı

18 Kasım 2013 12:36 tsi
Uluslararası Af Örgütü, 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası için Katar'da devam eden inşaat projelerinde çalışan göçmen işçilerin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası için Katar'da devam eden inşaat projelerinde çalışan göçmen işçilerin insan hakları ihlallerine maruz kaldığına dikkat çekerek, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) göçmen işçilere yönelik suistimallere bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.
 
Örgüt, pazar günü yayımladığı "Göçün Karanlık Yanı: Dünya Kupası Öncesinde Katar'daki İnşaat Sektörüne Bakış" adlı raporunda, göçmen işçilerin son derece tehlikeli çalışma koşullarında, herhangi bir ücret ödenmeden çalıştırıldığına işaret etti.
 
Örgüt araştırmacıları ile görüşen bazı göçmen işçilerin, pasaportlarına el konulduğunu ve pasaportlarını geri alabilmek için hükümet yetkilileri önünde ücretlerini aldıklarına dair belge imzalamaya zorlandıklarını anlattığı belirtilen raporda, göçmen işçilerin açık havada güneş altında 12 saat çalıştırıldığı vurgulandı.
 
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, "Dünyanın en zengin ülkelerinden birinde bu kadar çok sayıda göçmen işçinin insafsızca suistimal edilmesi, ücretlerinin ödenmemesi ve hayatta kalmak için mücadele etmek zorunda bırakılması hiçbir şekilde mazur görülemez" dedi.
 
Elde ettikleri bulguların Katar'daki inşaat sektöründe dehşet verici koşullara işaret ettiğini anımsatan Shetty, FIFA'nın kamuoyuna Dünya Kupası için yürütülen inşaat projelerinde insan hakları ihlallerine göz yummayacağı mesajını vermekle yükümlü olduğunun altını çizdi.
 
FIFA Başkanı Sepp Blatter, bazı gazetelerde inşaat projelerinde çalıştırılan göçmen işçilerin insanlık dışı muameleye maruz kaldığını ve hatta aşırı sıcakta saatlerce aç, susuz çalıştırılan bazı işçilerin yaşamını yitirdiğini yazmasının ardından Katar'a ziyarette bulunmuş ve birliğin göçmen işçilerin çalışma koşullarından duyduğu rahatsızlığı iletmişti. 
 
FIFA, Uluslararası Af Örgütü'ne gönderdiği mektupta, Dünya Kupası'nı ilk kez bir Ortadoğu ülkesinde düzenleme kararını, işçi hakları ile göçmen işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi alanlarda toplumsal değişimi hızlandırmak amacıyla aldıklarını belirtti.
 
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de göçmen işçilerin çalışma koşullarının ve iş güvenliğinin sağlanması için Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerine ek önlem almaları çağrısında bulunmuştu.
 

aa



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,631 µs