En Sıcak Konular

Mutfaktaki doğal eczane

18 Kasım 2013 11:00 tsi
Mutfaktaki doğal eczane Eski çağlardan beri sofraları süsleyen mantar; tedavi edici özelliğiyle tanınıyor. Antioksidan özelliğiyle bilinen mantarlar, böbrek hastalığı ve kanserin tedavisinde de fazlasıyla etkili...

Mantarlar; kendilerine özgü tat ve lezzetiyle, eski çağlardan beri dünya çapında gurme ürünü olarak kabul ediliyor. Son zamanlarda birçok mantar türünün; mucizevi biyolojik özelliklere sahip olduğu ve minyatür ilaç fabrikaları olduğu keşfedildi. Antioksidan özelliğine sahip olan mantar; diyabet, börek hastalıkları, yüksek kolesterol ve kanser gibi hastalıkları tedavi ediyor. Ayrıca antimikrobik ajanlar olarak da etki gösteriyor. Mantar, kanser tedavisinin her safhasında yardımcı oluyor. Araştırmalar; mantarın, antianjiyogenetik denilen kansere giden damarları bağlayıcı etkisi bulunduğunu ve tümörün erimesini sağladığı kanıtladı. Mantarlar; bulantı, kemik iliği baskılanması, anemi ve bağışıklık sisteminin baskılanması gibi kanserin yan etkilerinden koruyor. Ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisinde tamamlayıcı olarak kullanılıyor.

İLAÇTAN DAHA ETKİLİ

Son dönemde, antitümör maddeler dahil olmak üzere biyoaktif molekülleri ile bir dizi farklı mantar türü tespit edildi. Polisakkaritler; antitümör ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri ile bilinen en iyi mantar kökenli maddelerdir. Hispolon ise; aktif bir polifenol bileşiğidir. Bu bileşik; kemoterapi etkisini artırıyor. Bazı mantarlar da ilaca dirençli kanser tedavisinde etkili oluyor.

ANTİ KANSER ÖZELLİĞİ TAŞIYAN MANTAR TÜRLERİ HANGİLERİ?
 
GENUS AGARICUS BLAZEI MURILL:
Geleneksel tıpta kullanılan, kanser riskinin önlenmesinde etkili olan bir mantar çeşididir. Prostat kanserinin tedavisinde etkilidir. Ayrıca lenf kanseri ve lösemiyi de tedavi edici özellikleri bulunuyor.

SHIITAKE (Lentinula edodes): Lösemi hücrelerinin çoğalmasını önlüyor.

CORIOLOUS VERSICOLOR (Trametesversicolor): Hindi kuyruk mantar ya da mantar bulutu olarak adlandırılır. Birçok kanser türüne karşı antitümör özelliğe sahiptir. Prostat kanserinde koruyucu olduğu biliniyor. Araştırmalar; birçok kanser hücrelerinde, özellikle mide, kolon, akciğer, lösemi ve lenfomalarda tümörün yavaşlamasını sağladığını gösteriyor. Meme kanserine etkisi de kanıtlandı.

MAITAKE (Grifolafrondosa): Genellikle dans eden mantar veya maitake olarak bilinir. Sağlık ve canlılık verdiği düşünülüyor. Maitake, bağışıklık hücrelerindeki azalmayı kontrol ederek, antikanser ajanı gibi görev yapar. Mide kanseri üzerinde etkilidir.

RAISHI (Ganoderma): Kanser tedavisinde antitümör etkiye sahiptir. Mide kanserinde, kanserli hücre çoğalmasını engellediği, gendeki bozuklukları düzenlediği ve kolon kanserinde etkili olup tümör erimesini sağladığı kanıtlandı. Bir araştırma ise; lösemi, akciğer kanserlerinde tümörü baskıladığını kanıtladı. Ayrıca kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği görüldü.

CORDYSEPS: Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mantar çeşididir. Karaciğer, kolon ve prostat kanserlerinde etkilidir. Ayrıca lösemi hücrelerinin çoğalmasını durdurduğu kanıtlandı.

 Prof. Dr. Erkan Topuz - Sabah

Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs