En Sıcak Konular

Şivan Perwer: Yeni Türkiye çok güzel

17 Kasım 2013 12:56 tsi
Şivan Perwer: Yeni Türkiye çok güzel Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yle birlikte 38 yıl sonra Türkiye'ye gelen ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer, Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi.

Kendisi yurt dışındayken hayatını kaybeden annesi için gözyaşı döken Perwer, doğduğu topraklara dönmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye’nin büyük değişim yaşadığını belirten Perwer, “Geçmişteki katmerli zorlamalardan kurtulmasına, bir yeniliğe ihtiyaç vardı. Onun için yeni Türkiye denildi. Özgürlük ve barışa taraf olmak ve demokrasiyi temellendirmek için buna ihtiyaç vardı. Türkiye, çok güzel bir ülke.” dedi.

Geçmişte asimilasyon politikasının uygulandığını, Kürt halkının her türlü sanat ve kültürünün yasaklandığını anlatan Şivan Perwer, farklılıklara yaşam hakkı tanınmadığı için Türkiye’nin büyük zarar gördüğünü kaydetti. Ünlü Kürt ozan, özetle şu görüşleri dile getirdi:

"Dünkü görüşme tarihiydi. 38 yılımız dışarıda geçti. Türkiye'de büyük değişimler oldu. Bugün topraklarımıza geri döndüm. Sağ olsun Barzani ve Erdoğan bu insanlığı yaptı, birlikte Kürdistan ve Türkiye'yi bir araya getirdi. Kardeşlik ve barış için. Bu önemli adımın bu sürece büyük katkısı oldu. Hapishanelerin boşaltılması için… Bu süreç dostluk ve kardeşliğin oluşmasına vesile olacaktır. Dün tarihi bir gün oldu. Ben 38 yıl önce genç ve delikanlı olarak ayrıldım, yaşlı biri olarak döndüm. İnsanın bazen ağlamaması mümkün değil. Gönül isterdi ki Diyarbakır sokaklarına çıkıp insanları kucaklayayım. Ben onları hep içimde taşıdım.

"BARIŞ İÇİN HİZMETE HAZIRIM"

Türkiye çok güzel bir ülke. Geçmişteki katmerli zorlamalardan kurtulmasına, gerçekten bir yeniliğe ihtiyacı vardı. Onun için yeni Türkiye denildi. Özgürlük ve barışa taraf olmak ve demokrasiyi temellendirmek için buna ihtiyaç vardı. Barış, yaşamı geliştirir. Savaş, harcar, harabe eder, yıkar. Kimseye yararı olmaz. Onun için şerden, savaştan vazgeçmek en doğrusudur. Barışın da amacına ulaşması gerekiyor. Bu barış başladıysa bu dönemde yeniçağ başlıyor. Daha güzel bir ülke ve yaşam, daha anlayışlı bir toplum ortaya çıkacak. Biz de sanatımızla hazırız. Kim olursa olsun sanatımızla onların hizmetindeyiz. Devletin Kürt dilini resmi tanıması, Kürt çocuklarının kendi diliyle okutulması lazım. Biz her ne kadar Türk okullarında okuduysak da şivemiz gitmedi, hep Kürt kaldık. Kürtçe eğitilirsek daha iyi şahsiyetler ortaya çıkar.

"SÜRECİ, ERDOĞAN VE ÖCALAN BAŞLATTI"

Halkın sevdiği sayın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Abdullah Öcalan barış sürecini başlattılar. Herhalde bir gün kapılar sayın Öcalan'a da açılacak ve bu ülkeye hizmetleri olur. Sayın Mesud Barzani de bu sürece katkı sunmaya çalışıyor. Barzani, her zaman barış diyen bir insan. Çok mutluyum. Bu geliş sayın Barzani ve Erdoğan sayesinde oldu. Bugün çözüm sürecini ilerletme günüdür. Buna karşı olanlar, insanların ölümünü isteyenlerdir. Bu süreç barış baharı olacaktır. Biz kimsenin kimseyi öldürmesini istemiyoruz. Türkiye güçlenirse Kürdistan ile Türkiye birlikte olursa Orta Doğu için örnek olacak. Öcalan'ı ziyaret etmek isterim. Benim için şeref olur. Benim açımdan bu topluma önemli hizmetleri olmuştur. Öcalan büyük bir yurtseverdir. Bu halklara en büyük vazifesi olacak bir bilinçli insandır.

"SEZEN AKSU İLE KONSER VERMEK İSTERİM"

Sezen Aksu çok değerlidir. Elbette onunla şarkı söylemek bizim için şereftir. Bir gün organize şekilde gelmek istiyorum. Buraya gelip buradaki sanatçılarla konser düzenlemek istiyorum. Hakkari'den, Edirne'den bizi kim severse birlikte şarkılar söyleyeceğiz. Türkler de Kürt müziği dinleyip mutlu olmalıdır. ‘Gazal gazal’ı okuduğumuz zaman Türkiye elden gitmiyor, Türkiye güzelleşiyor. Barış kardeşlik taraftarıyız. Kavga hep yıkar. Kandil'den Ankara'ya oradan Şam'a kadar ne gerekiyorsa her zaman hizmetindeyiz.

"ANNEMDEN BAHSEDİLİNCE AĞLARIM"

Anne, insan için en üstün değerdir. Allah'tan sonra gelen değeridir. Annemden bahsedildiği zaman ağlarım. Anneme çok şey borçluyum. Defalarca gidip onunla sohbet etmek istedim."

cihan



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs