En Sıcak Konular

''Amacımız kardeşlerimizin arzularını hayata geçirmek''

15 Kasım 2013 20:38 tsi
Başbakan Yardımcısı Bozdağ Alevilerin arzularını hayata geçirmek istediklerini belirterek "Ortaya koyacağımız çözüm formüller çoğunluğun 'evet' diyeceği şeyler olsun" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Alevi-Sünni Kardeşlik Platformu'nun İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği "Kardeşliğe Can Feda" adlı oruç açma etkinliğinde yaptığı konuşmada, iftarın hayırlı, oruçların da makbul olmasını diledi.
 
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ön yargı duvarlarını yıkarak yerine sevgiyi, saygıyı yükselten, yücelten fikirleri koyarak yol alınması gerektiğini ifade ederek, bunun için bu toplantıyı, bu birlikteliği ön yargıları yıkan çalışmalardan biri olarak gördüğünü söyledi.
 
Hükümet olarak da Alevi vatandaşların sorunların çözme konusunda çaba içerisinde olduklarını kaydeden Bozdağ, Dersim'de yaşanan katliam nedeniyle özür dilendiğini, Madımak Oteli'nin kültür merkezine dönüştürüldüğü, 2009'da Alevi çalıştayları başlattıklarını anlattı.
 
"Alevilik sadece sazlı sözlü bir kültür değil. Bunun literatürü, kitabi kısmı var" diyen Bozdağ, 13 Alevi Bektaşi klasiğinin Türkçe'ye çevrildiğini belirtti.
 
Bozdağ, Hazreti Hüseyin'in şehadetinin yıl dönümünde camilerde anma programları düzenlenmesi kararı alındığını ve bunun yapıldığını belirterek, demokratikleşme paketinde yapılan bazı düzenlemeleri hatırlattı.
 
Türkiye'deki bütün inanç grupları için gerekli adım atıldığını, inanç gruplarını, inancının gereğini yapmayı ceza hukuku açısından teminat altına alındığını ifade eden Bozdağ, kişilerin tercihlerine, yaşam tarzlarına müdahaleyi suç sayan, hapisle cezalandıran bir düzenlemenin getirildiğini anlattı.
 
Bozdağ, bunların Türkiye'de din ve vicdan özgürlüğünün daha güçlü teminatlara kavuşturulması için yapılmış çalışmalar olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
 
"Yapmak üzere olduğumuz bir çalışma var. Hükümet olarak yeni atılacak adımlar üzerinde bir çalışma başlattık. Son demokratikleşme paketinde bunun yer alacağına ilişkin haberler çıktı ama bu doğru değildi. Bu ayrı bir çalışmaydı. Bunun ayrı bir çalışma olduğunu, ayrı bir zamanda açıklanacağını açık açık ifade ettim. Sanki pakette bu varmış da çıkarılmış gibi bir algı oluştu. Öyle bir şey yoktu. Ama yeni çalışma çerçevesinde biz bu adımları atacağız. Görüşmeler yapıyoruz ama basının önünde yapmıyoruz. Amacımız neticeyi almak. Alevi kardeşlerimizin arzularını en üst düzeyde hayata geçirmek. Çünkü sorunlar belli ama çözüm önerileri farklı. Bazı önerilerde çok büyük ittifaklar var, bazılarında ihtilaflar var. Biz istiyoruz ki ortaya koyacağımız çözüm formülleri Alevi Bektaşi geleneğinden, inancından olan kardeşlerimizin büyük bir çoğunluğunun 'evet' diyeceği şeyler olsun. Belki yüzde 100'ünün 'evet' diyeceği bir noktaya gelebilme imkanımız yok. Sivil toplum örgütlerinin yüzde 100 birleştiği noktalar olduğu gibi, birleşmediği noktalar var. Birleşmediği noktalar birleştiklerinden daha çok. Bizim zorluğumuz da biraz bundan kaynaklanıyor. Bu çalışmalar sürecinde daha fazla ittifak noktalarını bulalım. Önümüzdeki zaman içerisinde bu konuda daha önce attığımız adımlara ilave yeni adımlar atacağız ve onu da Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız."

aa


Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs