En Sıcak Konular

Müzakere süreci kaldığı yerden başlamalı

15 Kasım 2013 15:04 tsi
Başbakan Yardımcısı Atalay, Kıbrıs sorununda temennisinin, vakit kaybedilmeden müzakere sürecinin kaldığı yerden başlaması olduğunu söyledi.

KKTC'nin 30’uncu kuruluş yıl dönümünde Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda tören düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, muharip dernek yetkilileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Atalay törende yaptığı konuşmada, KKTC’nin 30. yıl dönümü kutlamalarına katılmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının bayramını kutladı, şehitlere rahmet, gazilere sağlıklı yıllar diledi.

Beşir Atalay, Kıbrıs Türk halkının bayram sevincini başta Türkiye Başbakanı olmak üzere hükümet ve tüm Türk milletinin gurur, heyecan ve coşkuyla paylaştığını belirterek, KKTC’nin çoğulcu demokrasisi, insan haklarına saygılı yapısı ve hukuk düzeniyle tüm Türk milleti için övünç kaynağı olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesindeki lideri Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkünün demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde sağladığı kazanımlardaki katkıları unutulmayacak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinde emeği geçenleri rahmet ve şükranla yad eden Atalay, 1963’te Rumların saldırganlığı sonucunda ortaya çıkan Kıbrıs meselesinin yarım yüzyılı doldurduğuna işaret etti.

Kıbrıs Türk Halkı her türlü iyi niyetli çabayı gösteriyor

Atalay, bu süreçte Kıbrıs Türk halkının tüm baskı ve haksızlıklara karşın adada adil ve kalıcı bir çözüm için yapıcı ve her türlü iyi niyetli çabayı gösterdiğini ve göstermeye devam ettiğini belirterek, “Ancak bu durumun ilanihaye devam etmesine izin verilmesi de mümkün değildir. Bir an önce adanın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak bir anlaşmaya varılması müşterek hedefimizdir” dedi.

Beşir Atalay, 50. yılına giren Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması hedefinin, Türkiye’nin öncelikli dış politika konuları arasında yer aldığını yineleyerek, şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ta garantör ülke olarak yeniden başlaması beklenen müzakerelerin adadaki iki halkın asli kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve adanın ortak sahibi olmalarını esas alan adil ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini arzu ediyoruz ve sürecin başarıyla sonuçlanması için her türlü katkıyı ortaya koymaya hazırız.

Liderler görüşmesinde yapılacak ortak açıklama üzerinde dahi Rum tarafının müzakerelerin zemin ve parametrelerini değiştirmeye yönelik talepleri nedeniyle yaklaşık iki aydır anlaşma sağlanamamıştır.

Temennimiz; bu konuda daha fazla vakit kaybedilmeden, müzakere sürecinin kaldığı yerden başlaması ve 2014’ün ilk aylarında referandumlara gidilmesidir. BM Genel Sekreteri’nin son bir hamle olarak gördüğü bu yolda Anavatan Türkiye Kıbrıs Türk tarafına her türlü desteği verecektir.”

Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,853 µs