En Sıcak Konular

''Sadece Türkiye'de var''

15 Kasım 2013 12:04 tsi
Isparta'da yapılan incelemeler sırasında yeni bir yosun türü keşfedildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Ursavaş, Isparta Kızıldağ Milli Parkı'nda yeni bir kara yosunu türü keşfetti.
 
Yrd. Doç. Dr. Ursavaş, Isparta Kızıldağ Milli Parkı bölgesinde bulunan Pınargözü Mağarası'nın ağız kısmında incelemeleri sırasında kara yosunu olarak bilinen "Cinclidotus"un yeni bir türüne rastladı.
 
Kara yosunun ilk kez bulunan bir tür olduğunun tespit edilmesinin ardından Ursavaş, bu türe, 2010 tarihinde Bolu'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Efe'nin ismini yaşatmak için "Cinclidotus Asumaniae" adını verdi.
 
Ursavaş, muhabire yaptığı açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin ile yaptıkları incelemeler sırasında yeni bir kara yosun türü keşfederek dünya literatürüne kazandırdığını söyledi.
 
"Sadece Türkiye'de var"
 
Türkiye'de Toroslar ve Kızıldağ Milli Parkı'nın 122 önemli bitkiyi barındırdığını ifade eden Ursavaş, şöyle konuştu:
 
"Torosların kuzey yamaçlarında araştırmalar yaptık. Bu bölge endemik bitki açısından çok zengin. Bu çalışma doktora tezimin konusu oldu. Yaklaşık 3 yıl kadar arazide çalışmalarım devam etti. Çalışmalarım esnasında 'Cinclidotus'un yeni bir türüyle karşılaştım ve araştırdım. Bulduğum yosun diğer 'Cinclidotus' türlerinden çok farklı özelliklere sahipti. Yosunu yurt dışına gönderdik. Alman biyologlar kara yosununu inceleyip türün dünyada sadece Türkiye'de olduğunu belirledi. 'Cinclidotuslar'ın gen kaynağı Türkiye olarak bilinir. Dünyaya Türkiye üzerinden yayıldığı düşünülüyor. Amerika kıtasında bu tür yok. Afrika'nın az bir kesiminde ve Avrupa'da yayılmış durumda ama sayıları 3-4 türü geçmiyor. Ülkemiz de daha önce 8 türle temsil ediliyordu, şimdi 9 oldu."
 
Ursavaş , "Cinclidotus"ların genellikle dere içerisinde, kaya üzeri ve kütük üzerinde bulunabilen bir tür olduğuna işaret ederek, "Bulduğum tür ise soğuk bir akarsu içerisinde kaya üzerinde 6 santimetre uzunluğunda çok kuvvetli dallanma yapısı olan bir yosun. Son dönemlerde kara yosun çalışması yapanların sayısı artıyor. Böylece çok farklı türlerin bulunacağını düşünüyorum" diye konuştu.

trthaber


Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs