En Sıcak Konular

İlaç gibi baharat zerdeçal

15 Kasım 2013 11:16 tsi
İlaç gibi baharat zerdeçal Hint ve Çin tıbbında sık sık kullanılan zerdeçal; bağışıklık sistemini güçlendirip Alzeihmer'ı önlüyor. Ayrıca pek çok kanser türüyle de mücadele ediyor.

Tropik bölgelerde yetişen ve zencefil benzeri bir bitki olan zerdeçal (kurkumin); yüzyıllardır Hint (Ayurveda) ve Çin tıbbında kullanılıyor. Son birkaç yıldır yapılan çalışmalar; bu baharatın özellikle kanserden korunmada ve kanserin tedavisinde çok faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Köri baharatının üretiminde de kullanılan zerdeçalın; yemek borusunda oluşan kanser hücrelerini yok ettiği biliniyor. Araştırmalar; zerdeçalın bağırsakta polip oluşumunu engellediğini, kolon, akciğer ve prostat kanserlerinde de faydalı olduğunu gösteriyor.

HÜCRELERİ DÜZELTİYOR

Zerdeçal; östrojeni taklit eden maddeleri bloke edebilme kabiliyetine sahip bir baharattır. Östrojen taklitçisi bu maddeler; özellikle meme kanserinin büyümesinde önemli rol oynuyor. Bir çalışma; zerdeçalın, östrojeni taklit eden kimyasalların neden olduğu kanserli hücreleri, yüzde 75 oranında bloke ettiğini ve büyümeyi tersine çevirdiğini gösteriyor. Ayrıca zerdeçal; parakuatın, nitrozaminler ve karbon tetraklorür gibi diğer kimyasalları bloke etmede de çok etkilidir. Zerdeçalın yararlı etkileri, farelerde yapılan araştırmalarla da kanıtlandı. Fareler, zerdeçal ile tedavi edildiğinde; kanserli hücrelerde yüzde 38 azalma gözlendi. Hintli araştırmacılar; zerdeçalın, hasarlı hücrelerin düzelmesinde etkili olduğunu söylüyor.

TÜMÖR KÜÇÜLÜYOR

Yapılan bir başka araştırma ise; zerdeçalın, kanserli tümörlerde yeni kan damarlarının oluşmasını önlediğini ve özellikle karaciğer kanserinde, hastalığın metastaz yapmasını yüzde 70 oranında engellediğini ortaya koyuyor. Karaciğer kanserinde ise tümörün yüzde 81 oranında küçülmesini sağlıyor.

UÇUĞU TEDAVİ EDER

Zerdeçalın antiviral etkisi de var. Bu baharatın uçuğa neden olan Herpes Simplex virüsünü yok ettiği kanıtlandı.

ZEYTİNYAĞI İLE BİRLİKTE TÜKETMEK GEREKİYOR
 
Hintliler, günde ortalama bir çay kaşığı zerdeçal tüketiyor. Hintliler'de Batılılar'a göre; akciğer kanseri 1/8, kolon kanseri 1/9, meme kanseri 1/5 ve böbrek kanseri 1/10 oranında daha az görülüyor. Ayrıca zerdeçal tüketen yaşlılarda Alzheimer görülme oranının yüzde 1 olduğu belirtiliyor. Bir başka araştırma; zerdeçalın, Taksan grubu kanser ilaçlarına karşı direnç kazanan bazı tümörlerde etkili olduğunu gösteriyor. Bu baharatın; zeytinyağı, karabiber, acı kırmızı biber ile birlikte alınması ise vücuttaki emilimini yüzde 100'e çıkarıyor.

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR
 
Kanserli hücreleri bloke eden zerdeçal baharatı, uzun vadede de ümmin (bağışıklık) sistemini güçlendiriyor. Sloan- Kettering Kanser Merkezi'nde araştırmalar yapan bilimadamları; zerdeçalın, kanserden korunmada da çok etkili olduğunu savunuyor. Bu baharatın alımından sonra bağırsak mukozasını inceleyen araştırmacılar; CD4+T-Helper ve B tipi bağışıklık hücrelerinin sayısının arttığını gözlemledi. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin geliştiğini gösteriyor. Öte yandan Hint araştırmacılar; farelere zerdeçal verildiğinde, antikorların arttığını ve bağışıklığın güçlendiğini kanıtladı.

 Sabah

Bu haber 1,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs