En Sıcak Konular

Ya telefonda ya dizi izliyor

15 Kasım 2013 10:10 tsi
Ya telefonda ya dizi izliyor Çocuklar sokakta arkadaşla oynamayı unuttu. Günde 2 saatleri TV, 2 saat 39 dakikaları cep telefonu, 1 saat 34 dakikaları bilgisayarla geçiyor.

Türkiye’de ilk kez ‘Çocuk ve Medya’ kongresi düzenlenirken, RTÜK’ün çocukların medyayı kullanma araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilgisayar ve telefon en önem verdikleri araçlar.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi dün İstanbul’da başladı. İki gün sürecek kongrede ilk kez yetişkin delegelerin yanı sıra çocuk delegeler de sunumlar yaptı. Kongreye Türkiye’nin 81 ilinden 116 çocuk ve 395 yetişkin delege katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın himayesinde gerçekleşen kongre, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından düzenleniyor. Kongrede iki gün boyunca 29 yurtiçinden, 20 Türkiye dışından çocuk medyası ve uzmanı bildiri sunacak. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan kongre çocuk sözcüsü, lise öğrencisi Aleyna Saral, medyayı özgür ama kontrollü kullanmak istediklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise çocukların yaşıtlarıyla mahallede sosyalleşmek yerine ekran kuşağı olarak yetiştiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Çocuklar günde 2 saat 39 dakikalarını telefona ayırıyor. Bilgisayar kullanım yaşı 8, internet 9, cep telefonu 10. Ekran çağında ekranları karartmak olmaz. Haberlerden çizgi filmlere kadar çocuklara özgüven inşa eden, toplumsal duyarlılık katan yaklaşımla hareket etmeliyiz.”
 
Kongrede RTÜK’ün hazırladığı ‘Türkiye’de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlığı Araştırması’ sonuçları ilk kez RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun tarafından açıklandı. 26 ilde 6-18 yaş arası 4306 çocuk ile yapılan araştırma şöyle:
 
Çocukların yüzde 97.9’u televizyon, yüzde 73.7’si bilgisayar/tablet, yüzde 63’ü internet sahibi.
 
Kendisine ait odada bilgisayar / tableti olanların oranı yüzde 75, interneti olanlar yüzde 58.6, televizyonu olanlar yüzde 41.Öğrencilerin yüzde 57’si okul dışındaki zamanlarda TV izliyor, yüzde 33.9’u internette vakit geçiriyor, yüzde 50’si bilgisayar ya da tablette oyun oynuyor.

“Sıklıkla açık alanda oynarım” diyenler, yüzde 23.8.Öğrencilerin yüzde 60’ı okul dışında müzik ve sanatla ilgili bir çalışma yapmıyor ve böyle bir etkinliğe katılmıyor.

İletişim araçlarının önem sırası: Yüzde 70 kitap , dergi, gazete . Yüzde 60.8 internet. Yüzde 48 bilgisayar/tablet. Yüzde 45 cep telefonu. Yüzde 40 TV.

“Kitap önemli” deseler de TV’ye günde ortalama 2, cep telefonuna 2 saat 39 dakika, bilgisayara 1 saat 34 dakika, internete 1 saat 48 dakika, kitaba 1 saat 32 dakika ayırıyor.Çocukların televizyonda izlemekten hoşlandıkları program türleri sırasıyla yerli diziler, yarışma programları ve çizgi filmler.
 
İnternette birinci amaçları ödev, ikinci amaçları oyun.
 

Radikal



Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,428 µs