En Sıcak Konular

Erteleme talepleri oylanacak

15 Kasım 2013 09:36 tsi
BMGK, Afrika Birliği'nin duruşma ertelenmesi talebini oylayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün Afrika Birliği'nin Kenya devlet başkanı ve devlet başkanı yardımcısının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki (UCM) davaların bir yıl ertelenmesi için yaptığı talebi oylayacak.
 
Yetkililer, talebe BMGK'nın 15 üyesinden sadece 7'sinin destek verdiğini söyledi. Talebin kabul edilmesi için BMGK üyelerinden 9'unun kabulü gerekiyor. Kabul edilmesi durumunda dahi talebin UCM'yi destekleyen İngiltere ve Fransa tarafından veto edilme ihtimali yüksek.
 
UCM'ye katılmayan ABD de genel olarak mahkemenin ilkelerine ve çalışmalarına destek veriyor.
 
Afrika Birliği, Kenya'nın terör karşıtı eylemlerini artırması için olanak tanıyacağı gerekçesiyle davaların en az 1 yıllık bir süre için ertelenmesini istiyor.
 
Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve Başkan Yardımcısı William Ruto, UCM tarafından 2007'deki seçim sonrasında çıkan ve binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olayları sırasında insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor. UCM, geçen ay Kenyatta'nın kasım ayında yapılması planlanan duruşmasını 5 Şubat'a erteleme kararı almıştı.
 
Kenyatta ve Ruto hakkındaki soruşturma, şiddet olaylarını araştırmak üzere hükümet tarafından kurulan Waki Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun topladığı belgeleri, kanıtları ve şüpheli listesini 16 Temmuz 2009'da UCM savcısına göndermesinin ardından açılmıştı.
 
Afrika ülkeleri ise UCM'yi iç işlerine müdahale etmekle suçlayarak mahkemenin sadece kendi kıtalarındaki sorunlarla meşgul olmasına tepki gösteriyor.
 
UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de BM'nin girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kuruldu. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 121 ülke taraf.
 
UCM'de halihazırda 8 dava görülüyor. Bu davaların tamamı, Afrika ülkeleriyle ilgili. Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali hükümetleri, UCM'den soruşturma başlatmasını bizzat istedi. Libya ve Sudan ile ilgili davalar ise BM Güvenlik Konseyi'nin talebiyle açılmış bulunuyor. Fildişi Cumhuriyeti ve Kenya ile ilgili davalar ise BMGK ya da ilgili ülkenin herhangi bir başvurusu olmadan UCM savcıları tarafından mahkeme gündemine taşınmış durumda.

trthaber


Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs