En Sıcak Konular

Rusya'dan yeni nakliye helikopteri alınmayacak

14 Kasım 2013 12:47 tsi
ABD'nin almayı planladığı 15 yeni helikopter Kongre engeline takıldı.

ABD'nin Rusya'dan, 15 yeni Mi-17 nakliye helikopteri alınmasına ilişkin planlar, ABD Kongresi üyelerinden gelen itirazlar üzerine iptal edildi.
 
ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed güçlerine silah ve mühimmat sağlayan Rosoboronexport şirketinden 15 yeni Mi-17 tipi nakliye helikopteri alınması planlarının iptal edildiği bildirildi.
 
Pentagon sözcüsü Maureen Schuman, Kongre ile temas halinde bulunan Savunma Bakanlığının Mi-17 helikopterlerinin alımına ilişkin şartları yeniden gözden geçirdiğini belirterek, "Halihazırda, Rosoboronexport şirketinden sözleşme kapsamına girenlerin dışında ilave Mi-17 helikopteri satın alınmasına yönelik bir planımız bulunmamaktadır" dedi.
 
ABD, Afganistan güvenlik güçlerine teslim edilmek üzere, 2011 yılından beri Rusya'dan, teslimatı yapılmış veya teslim edilmeyi bekleyen 1 milyar dolarlık 63 Mi-17 nakliye helikopteri almıştı. ABD Savunma Bakanlığı, gelecek yıl teslim edilecek 345 milyon dolar değerinde 15 yeni helikopter satın almayı planlıyordu.
 
Üst düzey Amerikalı askeri yetkililerce yapılan açıklamalarda, Rus yapımı helikopterlerin, kendi hava gücünü yeniden oluşturma çalışmalarını sürdüren Afganistan'ın, askerlerini ülkenin zorlu çevre şartlarında nakletmede kullanabileceği, güvenilir ve kullanımı kolay helikopter ihtiyacını karşılayacak nitelikte olduğu dile getiriliyordu.
 
Ancak Suriye'deki şiddetin tırmanması ve Rusya-ABD ilişkilerinin bozulması, söz konusu alımın yapılmasına karşı çıkan Cumhuriyetçi ve Demokrat partili Kongre üyelerinin sayısının giderek artmasına neden olmuştu.
 
Cumhuriyetçi Parti'nin Senato'daki iki numaralı kıdemli üyesi Senatör John Cornyn, Rusya'dan helikopter alım planının iptal edilmesinin ardından e-posta aracılığıyla yayımladığı bir mesajla karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cornyn mesajında, "Savunma Bakanlığının, Rosoboronexport'tan 15 ilave Mi-17 alımına ilişkin planları iptal etme kararını alkışlıyorum. Bu helikopterleri sağlayan şirketle iş yapmak ahlaki açıdan iflas etmiş bir politikadır. Devlet olarak, Esed'in Suriye'de işlediği savaş suçlarına artık destek sağlamamalıyız" ifadesini kullandı.

trthaber


Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs