En Sıcak Konular

''Monoton yaşam, beyni geriletiyor''

14 Kasım 2013 12:23 tsi
''Monoton yaşam, beyni geriletiyor'' Beynin önemi ve işlevine dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, beyni korumak için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Şahin, yapısal bakımdan jöleye benzeyen beyni korumak için stresten uzak bir kalınması gerektiğini söyledi. İyi beyinlerin sakin kalabilen insanlarda bulunabileceğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, monoton yaşamın beyni geriletebileceğini kaydetti.

İlahiyat Fakültesi'nde 'Bilinci Açık Beyinler' konusunda konferans veren Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Şahin, beynin yapısı ve çalışma mekanizması hakkında bilgi verdi.

Beynin önemi ve işlevine dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, beyni korumak için yapılması gerekenlere dikkat çekti. Gün içinde beynin nasıl kullanılabileceği ve daha aktif hale nasıl getirilebileceği hususunda katılımcı akademisyen ve öğrencilere bilgi veren Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Şahin, "Beyin erkeklerde bin 200 gram, kadınlarda ise 900 gram ağırlığındadır. Yalnız yapılan çalışmalar kadınların beyninin daha iyi çalıştığını gösteriyor. Beynimiz aslında benzetmek gerekirse bir jöle yapısındadır. Sert yapıdaki kafatası beynin etrafını sarıp dışarıdan gelecek hasarlardan korumaktadır. İçinde kıvrımlar bulunan beyni görüntüleme cihazlarıyla rahatça görebiliyoruz." diye konuştu.

Beyinde kontrol dışı gerilemeler olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Bünyamin Şahin, organın çeşitli egzersiz ve çalışmalarla geliştirilebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Şahin, "Beyin çalıştıkça gelişen bir organdır. Davranışı düzenleyen durumlarda da telkin yönetimiyle iyileştirebiliriz. Ayrıca önemli bir faktörde şudur ki; beyin asla yorulmaz. Bir beyin hücresinin hayatta kalması için ona sürekli uyarı göndermemiz gerekiyor. Birkaç defa yaptıktan sonra sinir hücreleri bu aktiviteye alışır ve daha da kuvvetlenir. Buna bağlı olarak da modele dönüşerek yapılacak eylemin yetisini beyine kaydeder." bilgisini verdi.

Gündelik hayatta her gün aktiviteleri yapmanın ve monotonlaşmanın beyni geriletebileceğine de değinen Prof. Dr. Şahin, "Ne kadar hayret, ne kadar farklı şey varsa hayatımızda işte bunlar beyni geliştirmeye yararlı oluyor. O yüzden gün içerisinde klasik olan şeyleri değiştirmemiz gerekiyor. Mesela her gün arabayla işe aynı yoldan gidiyorken, ertesi gün farklı yoldan gitmek. Bu tür şeyler beyni şaşırtır ve geliştirir. Stresten de uzak durmalıyız. İnsan beyni modeller üzerine kurulmuştur. İyi beyinler sakin beyinlerdir. En iyi uyku karanlıkta alınır. Beyinler karanlıkta uyumaya programlanmıştır." ifadelerini kullandı.

cihan

Bu haber 1,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,458 µs