En Sıcak Konular

Ulusal Kanal yayınlarına Gezi davası

13 Kasım 2013 19:11 tsi
Gezi eylemlerine ilişkin yayınlarda halkı suç işlemeye alenen tahrik ettiği gerekçesiyle Ulusal Kanal Sorumlu Müdürü Naci Eriş hakkında 1 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin Ulusal Kanal'da yayınlanan haberlerin suç unsuru taşıdığını ileri süren Kenan Beyazıt isimli kişi, televizyon yayınlarının İstanbul'dan yapıldığı için Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi gönderdi. Dilekçede, 30 Mayıs 2013 tarihinden itibaren devam eden 'Gezi Parkı Olayları' olarak bilinen eylemelerin toplumun huzurunu bozduğu ve asıl amacının hükümeti devirmek olduğunu belirtildi. Ulusal Kanal'da yapılan yayınlarda ise toplanma yeri, eylem saati yazılarak iletişim araçları ile koordine edilip halkı kin ve galeyana teşvik edildiği iddia edildi.

Yapılan şikayet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı ve iddianame hazırlandı. İddianamede, 30 Mayıs 2013 ile 23 Haziran 2013 tarihleri arasında Ulusal Kanal isimli televizyon kanalında yayınlanan haber bülteni ve haber programlarında, eylem alanından çatışma ve kargaşa görüntüleri eşliğinde, eylemlerin artması ve yayılması için taraftar toplamaya yönelik kışkırtıcı nitelikte ifadelere başvurulduğu belirtildi. Ayrıca Taksim eylemlerinin farklı illere sıçramasına zemin hazırladığı düşünülen anonslar yapıldığına da yer verildi.

Doğru ve tarafsız haber verme ilkeleri çerçevesinde hareket etmesi gerekirken, Ulusal Kanal yayınlarında olaylar doğrulanmaksızın, abartılı, infiale sevk edici, son derece sert ve şiddet içeren bir anlatım dili kullanıldığı anlatıldı. Yayınlarda "Devrim yapıyoruz, hükümeti yıkıyoruz, herkes sokağa, isyan ediyoruz, halkı isyana çağırıyoruz, isyan ceza yasasında yasak olsa da o yasağı deliyoruz." şeklinde halkı açıkça sokağa inmeye teşvik eden, kontrolsüz bir kitle hareketinin oluşmasına zemin hazırlayıcı ifadeler kullanıldığı öne sürüldü.

'Bugün sokağa çıkılmayacaksa ne zaman çıkılacak' türünden ifade, alt yazı, yorum ve yorum aktarımlarının sıklıkla ekrana getirilerek şiddet eylemlerinin desteklendiği, özendirildiği, halkın şiddet ve isyana teşvik edildiği, suç işlemeye alenen tahrik edildiği de iddialar arasında yer aldı.

Kemal Beyazıt'ın dilekçesinde, yapılan yayınlarda Başbakana Recep Tayyip Erdoğan ile kızına karşı küçük düşürücü ifadeler kullanıldığı iddiası ile ilgili olarak da iddianamede, hakaretin görevle ilgili olmayıp, şahsi şikayeti gerektirmesi nedeniyle Kemal Beyazıt'ın şikayet hakkının bulunmadığı bilgisi verildi.

Yayınlarda Ulusal Kanal için yardım çağrısı yapıldığı iddiasına ilişkin de RTÜK'ün görevine girdiği belirtildi. İlgili yasa gereği idari para cezasına karar verildiği ve Türk Ceza Kanunu'na göre suç oluşturmadığı anlatılan iddianamede, bu konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı ifade edildi.

Şikayet konuları ile ilgili olarak Ulusal Kanal Sorumlu Müdürü Naci Eriş hakkında 'Halkı suç işlemeye alenen tahrik etmek' suçundan 9 aydan 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, suçun zincirleme olarak birden fazla yapılması artırım gerekçesi olarak gösterilen iddianamede Eriş'e 1 yıldan 13 yıla kadar haps cezası verilmesi talep edildi.

Soruşturma kapsamında Eriş'in alınan ifadesine de iddianamede yer verildi. Olayları canlı olarak ve hiçbir yorum katmadan kamuoyuna ulaştırdıklarını belirten Eriş'in, "Yayınlarımızda emniyet görevlilerinin uyguladığı şiddet ile bu sırada göstericilerin yaşadıkları aktarıldı. Uluslararası camiada dahi bu olaylar demokratik bir tepki olarak kabul gördü. Günlerce kamuoyunu meşgul eden, tüm dünya tarafından yakından izlenen olayların aynen yansıtılması dışında halkı suç işlemeye teşvik ve tahrik niteliğinde, yasalara karşı gelinmesine yönelik hiçbir yayınında bulunmadım. İletişim kanalları kullanılarak olayları koordine etmedim. Kamuoyunu bilgilendirme ve haber verme hakkını kullandım." şeklinde ifade verdiği anlatıldı.
   
cihan


Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,557 µs