En Sıcak Konular

'Kıdem tazminatının kaldırılması kabul edilemez'

13 Kasım 2013 17:32 tsi
İŞKUR'un 7. Genel Kurulu'nda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Arslan, "Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz" dedi.

 Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz" dedi.

Arslan, İŞKUR'un 7. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, İŞKUR’u kilit bir kurum olarak gördüklerini ve çok önemsediklerini söyledi.

Türkiye'nin yüzde 9-10'lar seviyesinde sabitlenmiş gibi duran işsizlik oranına sahip olduğunu, genç işsizlik oranının düşme eğiliminde göstermesine rağmen hala yüksek seyrettiğini ifade eden Arslan, Türkiye'nin kadınların istihdam ve iş gücüne katılım oranlarında uluslararası piyasalara göre en alt seviyelerinde yer aldığını kaydetti.

Arslan, ekonomik hedeflerle sosyal hedefleri örtüştürerek işsizlik oranının yüzde 5 seviyesine inmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini savunarak, şöyle devam etti:

"Bugün ülkemizde yaklaşık 800 bin işçi güvencesiz koşullarda taşeron işçi olarak çalışmakta. Kölelik sistemiyle eş değer bir hale gelen ve kabul edilemez bulduğumuz alt işverenlik uygulamasını teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Hak-İş olarak, kamudaki asli görev ve süreklilik arz eden işlerin kamu işçileri eliyle görülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini talep ediyoruz."

Kıdem tazminatı konusunda da haklarımızın garanti edilmesinden yana olduklarını dile getiren Arslan, "Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz. Hak-İş olarak, kıdem tazminatının alınması konusunda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak, 30 gün üzerinden kıdem tazminatını istisnasız her çalışan için güvence altına alacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin olmadığı, uygulanabilir, sürdürülebilir güçlü bir sistemin kurulmasından yanayız" diye konuştu.

Gündoğdu: "Memurların İŞKUR yönetiminde olmaması eksiklik"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Türkiye'de genç işsizliğin yüzde 17’lerde olduğunu belirterek, bunun ülkenin geleceği adına risk ve tehdit oluşturduğunu söyledi.İŞKUR’un son yıllarda hayata geçirdiği proje ve uygulamalarla işsizleri işle buluşturduğunu dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:

"İhtiyacımız olan çalışanlar, ihtiyacı karşılayacak sayıda işsiz var. İş dünyasının istediği kalifiye elemanın yeterli derecede olmadığı gibi bir tablo söz konusu. Dolayısıyla, 'ne iş olsa yaparım' diyen yüz binler yerine 'şu işi yaparım' diyen on binler yetiştireceği bir sorun alanı var. Bunun için buradan önerim, şura yapılması."

Kavlak: “Temel amaç, üretim maliyetlerini düşürmek”

Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak ise çalışma hayatındaki esneklik arayışlarının, esas itibariyle sermayenin ihtiyaçlarından kaynaklandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Burada temel amaç, üretim maliyetlerini düşürmektedir. Gündemdeki 'ödünç iş ilişkisi', 'çağrı üzerine çalışma', 'tele çalışma' gibi ucube istihdam biçimleri de hep bu amaca yöneliktir. Standart iş ilişkisinden pek çok yönüyle ayrılan yeni çalışma biçimlerinin türleri artmakta, uygulama alanı genişletilmek istenmektedir. Sonuç olarak, çalışanların iş ve satın alma güçlerini koruma kaygıları gittikçe derinleşmektedir. Bu da bize göstermektedir ki  işçinin korunması ihtiyacı, her zamankinden daha fazladır."

Konuşmasında İşsizlik Sigortası Fonu’na da değinen ve Fon'un gerçek sahibinin işçi olduğunu belirten Kavlak, "İşsizlik Sigortası Fonu’nda birikmiş para işsizin güvencesidir. Fon'daki nema gelirlerinin, amacı dışında kullanılması kabul edilemez niteliktedir ve güveni sarsmaktadır. Bugün, İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı 68 milyar liraya ulaşmıştır. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken tutarın amacı dışında kullanılması, genel bütçeye para aktarılması, işçilerin haklarına saldırı niteliği taşımaktadır" diye konuştu.

Beko: "İŞKUR ile kurumsal ilişkiyi geliştirmek istiyoruz"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da günümüzde insanların çalışma hakkının bir ticaret unsuru haline getirildiğini ve emeklerini satma haklarının bile ticarileştirildiği iddiasında bulunarak, bu gelişmeler karşısında kamunun emekçilere kamusal bir sorumlulukla hizmet vermesi gerektiğini savundu.

Beko, şöyle konuştu:

"Hükümetlerin stratejileri ne olursa olsun İŞKUR'un sorumluluğu insan onuruna yakışır iş ekseninde ele alınmalıdır. İŞKUR'un son dönemde yürüttüğü ya da üstlendiği bazı fonksiyonların maalesef son derece olumsuz sonuçlarının olduğunu düşünüyoruz. İŞKUR giderek piyasa odaklı çalışan ticari bir kuruma dönüştürüldü. iş ve işçiyi korumak yerine işletmeyi korumaya odaklandığını kaygıyla izliyoruz."

Etyemez: 2023'te istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeyi hedefliyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, işsizlikle mücadele konusunda yapmaları gereken daha çok şeyin olduğunu belirterek, "2023 yılında istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeye, işsizlik oranını yüzde 5'e kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 15'lere indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı da "Geçtiğimiz ay sonunda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin Fas’ta düzenlenen 25. yıl kutlamalarında büyük bir başarıya imza atarak, 2015'te yapılacak Dünya Kongresi’nin Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılmasını sağlamış bulunmaktayız"

AA



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,414 µs