En Sıcak Konular

Santrançta şampiyon belli oluyor

13 Kasım 2013 16:50 tsi
Dünya Satranç Şampiyonu Hintli Anand ile Norveçli Büyük Usta Carlsen arasında yapılan dünya şampiyonunu belirleyecek 3. oyunu berabere bitti.


Dünya Satranç Şampiyonu Hintli Anand ile Norveçli Büyük Usta Carlsen arasında yapılan dünya şampiyonunu belirleyecek 3. oyunu berabere bitti.

Dünya Satranç Şampiyonu Hintli Viswanathan Anand ile Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen arasında yapılan dünya şampiyonunu belirleyecek, 2013 FIDE Şampiyonası'nın 3. oyunu berabere bitti.

Hindistan'ın Chennai kentindeki maçta, beyazlarla oynayan Carlsen'in, Reti Açılışı'nı tercih ettiği 3. oyun, son derece çekişmeli geçen bir mücadelenin ardından 51. hamlede beraberlikle sonuçlandı.

Oyunda, alan ve iki fil avantajı elde eden ve Carlsen'in vezirini olabileceği en pasif kare olan h1'e gitmeye zorlayan Anand, oyunda kazanca yakınmış gibi gözükmesine karşın, Carlsen'in dirençli savunması karşısında beraberliğe razı olmak zorunda kaldı.

Oyunun ardından düzenlenen basın toplantısında Carlsen, oyun sırasında birkaç değerlendirme hatası yapması sonucu kötü durumda kaldığını söyledi. Rakibinin 27...b5 hamlesini küçümsemesi sonucunda durumu daha da kötü hale getirdiğini belirten Carlsen, oyunda 11.hamleyle 13 hamleler arasında hata yaptığını bildirdi. 28. hamleden sonraki durumun yine de çok kötü olmadığını ve belki de yeterince karşı oyunu bulunduğunu ifade eden Carlsen, "Bilmiyorum durum yine de ürkütücü gözüküyordu" dedi.

Oyunun en kritik hamlelerinden biri olan 29...Fd4 yerine 29...Fxb2 ile piyon kazanmayı riskli bulduğunu ifade eden Anand da rakibinin bu durumda e6'da açmazda bulunan filine 30.Kae1 ve daha sonra Fh3 ile baskı yaparak yeterli karşı oyun elde edebileceğini düşündüğü için bu hamleyi tercih etmediğini söyledi.

Maçtaki 3 oyununun ardından iki oyuncunun da 1,5 puanı bulunuyor. Anand”ın beyazlarla oynayacağı maçın 4. oyunu yarın Türkiye saatiyle 11.30'da başlayacak.

Kasparov Chennai'de

Maçı seyretmek için dün Chennai kentine gelen ancak FIDE ve Hindistan Satranç Federasyonu yetkilileri tarafından karşılanmayan ve basın merkezine alınmayan satranç dünyasının efsane ismi Garry Kasparov basın toplantısına damgasını vurdu.

Aktif satrancı 2005'te bırakarak emekli olmasının ardından Öteki Rusya Partisinin lideri olarak Rusya'da siyasete atılan Kasparov, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) başkanlığı için yapılacak seçimlere adaylığını koymuş bulunuyor. Ancak Hindistan Satranç Federasyonunun FIDE başkanlığı için başka bir adayı destekliyor olması Kasparov'un Chennai'de soğuk karşılanmasının başlıca nedeni olarak gösteriliyor.

Carlsen, kendisine 2 yıl boyunca akıl hocalığı yapan Kasparov'un Chennai'de yetkililer tarafından karşılanmamasını ve basın merkezine alınmamasını nasıl karşıladığına ilişkin bir soruyu, "Siyaset konularına girmek istemiyorum. Bana göre Kasparov FIDE başkanlığına adaylığını koysa da koymasa da saygılı bir şekilde davranılmayı hak ediyor" diye konuştu.

Anand'a da 1995 yılında Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılan dünya şampiyonluğu unvan maçında kendisini yenilgiye uğratarak unvanını korumuş olan eski Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov'a ilişkin sorular yöneltildi.

Basın mensuplarından birinin, "Kasparov maçın yapıldığı binada. Bu sizin gözünüzü korkuttu mu" şeklindeki sorusunu Anand'ın, "Kasparov, Elvis (Presley) değil tabii. Buraya maçı izlemek için gelmiş olması iyi" diye yanıtlaması, salonda gülüşmelere neden oldu.

AA



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,013 µs