En Sıcak Konular

HSYK: 28 Şubat tahliyelerine karışamayız

13 Kasım 2013 15:34 tsi
28 Şubat davasının tutuklu sanıklarının serbest bırakılmasına gösterilen tepkiler ve HSYK'nın müdahale talepleri üzerine HSYK'dan "Bizim karışma yetkimiz yok" açıklaması geldi

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 28 Şubat Davası’nda 15 tahliye kararı vermesi ve beş sanık dışında tutuklu kalmamasının ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) dün ilginç açıklama yaptı.

HSYK’nın idari bir kurul olduğu yargısal görevinin bulunmadığı, hakimlere “Neden tutuklu yargılama yapıyorsun” ya da “Neden serbest bıraktın” diye soramayacağı ve tahliyelerden de sorumlu tutulamayacağı bildirildi. Açıklamada özetle şunlar vurgulandı:

28 ŞUBAT TAHLİYELERİNE AÇIKLAMA İHTİYACI

“Bazı basın yayın organları ile sosyal medyada yer alan haber ve yorumlarda 28 Şubat davasında ilgili mahkemenin tutuksuz yargılama yapma kararı eleştirilerek bundan Kurulumuzun sorumlu olduğunun vurgulanması sebebiyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bilindiği üzere, Anayasamız ve yasalarımız uyarınca; Hâkimler görevlerinde bağımsız olup, hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

YARGISAL GÖREVİMİZ YOK

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu; Anayasa ve yasalar çerçevesinde görevini yapan idari bir kurul olup; yargısal görevi bulunmamaktadır. Ne kamuoyunun yakından takip ettiği diğer davalarda ne de 28 Şubat davasında yargı yetkisini kullanan hâkimlere yönelik olarak tavsiye ve telkinde bulunması ya da yönlendirme yapması mümkün değildir.Milletimiz adına yargı yetkisini kullanan hâkimler, dosyadaki mevcut delil durumuna göre anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hâkimlere yargı yetkisinin kullanılmasından dolayı neden tutuklu yargılama yapıyorsun sorusu sorulamayacağı gibi neden serbest bıraktın sorusu da kurulumuzca sorulamaz. Verilen kararlarda yanlışlık olduğunun düşünülmesi durumunda müracaat edilebilecek hukuki yollar da yine kanunlarımızda açıkça yer almaktadır.

GÖREVİMİZ DENETİM

Anayasamız, idari bir kurul olan HSYK’ya; ‘Hâkim ve savcıların görevlerini; Kanun, tüzük, yönetmeliklere ve genelgelere (hâkimler için idari nitelikteki genelgelere) uygun olarak yapıp yapmadıklarını denetleme; Görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını araştırma ve gerektiğinde hakkında inceleme ve soruşturma yetkisi’ vermiş olup, bu kapsamda Kurulumuza gelen şikâyetler de titizlikle incelenip değerlendirilmektedir.”

Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,646 µs