En Sıcak Konular

'İktidar partisini eleştirmek için gitmiyoruz'

13 Kasım 2013 14:36 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun ABD'ye yapması planlanan ziyaretine ilişkin "ABD ziyaretini Türkiye'nin çıkarlarını geliştirmek için planlıyoruz. İktidar partisini eleştirmek için değil" dedi

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun  ABD'ye yapacağı ziyaret öncesi, geçen hafta bu ülkede yaptığı temaslara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

CHP'nin Avrupa'dan sonra ABD'de de temsilcilik açtığını ve ziyaretinde bu temsilciliğin çalışmalarını yerinde gördüklerini aktaran Toprak, aynı zamanda Kılıçdaroğlu'nun 30 Kasım-4 Aralık tarihlerinde gerçekleştirmesi planlanan ABD ziyaretine ilişkin hazırlıkları da ele aldıklarını belirtti.

Olumlu görüşmeler yaptıklarını, bazı kurum ve kuruluş temsilcileriyle temasta bulunduklarını aktaran Toprak, partisinin Çin, Irak ve Mısır'a gerçekleştirdiği gezileri hatırlattı. Avrupa ülkelerine de sıklıkla ziyaretler düzenlediklerini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:

"Genel Başkanımızın ABD ziyareti ilk defa olacak. ABD'ye gitmemizin bir nedeni, ABD bölgemizde çok etkili politika yürüten bir devlet. 1950'den bu yana NATO ülkesi ve 63 yıldır ilişkilerimiz askeri ve siyasi alanda devam eden bir devlet. ABD ziyaretinin altında bu da yatıyor. Bölgemizde cereyan eden birçok olay var. Dış politikamız bu konuda müthiş etkilendi. Irak, Suriye, Mısır ve İran politikamızda etkilerini görüyoruz.

Yakın zamanda bizim Avrupa Birliğinden doğan serbest ticaret anlaşmamızı ABD'de kapsam dışı kalacak bir Türkiye var. Türkiye bu serbest ticaret anlaşmasında devre dışı kalacak. Bu da Türk sanayicisinin, ekonomisinin önünde çok büyük bir engel olarak gözüküyor. Bu konuyu da görüşmek için gittik. ABD Parlamentosuna Ermeni tasarısı gelecek, bununla ilgili önemli görüşmeler olacak."

Bütün bu unsurlar dikkate alındığında ABD'nin gözardı edilmeyecek önemli bir devlet olduğunu vurgulayan Toprak, "Biz de CHP olarak Türkiye'nin oradaki çıkarlarını geliştirmek için bu ziyareti planlıyoruz ve Türkiye'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa gidip onu söylemeye çalışıyoruz. Türk halkının çıkarları neyi gerektiriyorsa o çıkarlarımızı kazanım haline getirmek için gidiyoruz. Anamuhalefet partisi olarak Amerika'ya iktidar partisini eleştirmek için gitmiyoruz. Bu konu hiç gündeme de gelmiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretinde Brookings Enstitüsü'nde bir konferans vermesinin öngörüldüğünü söyleyen Toprak, CHP'nin dış politika alanında söyleyeceklerinin merakla beklendiğini ve önemsendiğini savundu.

CHP'nin 1,5 yıl önce Suriye'de tarafların görüşmesine yönelik önerilerinin bugün kabul gören bir politika haline geldiğini ileri süren ve Cenevre Konferansları'nın yapıldığını ifade eden Toprak, bu kapsamda partisinin dış politikaya ilişkin gözlem ve tespitlerinin diğer ülkelerin merak ettiği ve ilgiyle takip ettiği bir konu haline geldiğini iddia etti.

Toprak, Kılıçdaroğlu'nun ABD'de geniş bir yelpazede temaslar ve görüşmeler yapacağını ifade etti.

AA



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs