En Sıcak Konular

Babacan: BES daha geniş kitlelere ulaşacak

13 Kasım 2013 13:02 tsi
Başbakan Yardımcısı Babacan, BES'de devlet katkılı sisteme geçmeleriyle ciddi ivme oluştuğunu belirterek "2014 ve 2015 BES'in daha geniş kitlelere ulaşması gereken bir dönem olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin  (BES)10. Yıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sistemin uygulanmasının 2003'ün ekim ayında başladığını ve 2003 yılının aynı zamanda Hükümetlerinin ilk yılı olduğunu anımsatarak, o dönemde bireysel emeklilik sigorta şirketlerinin lisanslarını vermeye başladıklarını ve ilk katılımcıların bu yeni sistem içinde yer aldığını anlattı.
 
BES'in 10. yılında 7 bin kişinin bu sistem içinde emeklilik hakkı kazandığı bilgisini aktaran Babacan, "Aslında emeklilik sistemleri uzun vadeli sistemlerdir. Başlangıcı ile neticenin alınması uzun vakit alır ve çoğu zaman birileri başlatır ama bir başka dönemde bunun sonuçları alınır. Biz 2003 yılında hem bu sistemi başlatan hem de ilk emeklilerimizi görme mutluğuna ulaşan bir Hükümet olduk. Sistemin başlangıcı ile ilk meyvelerini çok şükür görüyoruz" diye konuştu.
 
Babacan, BES'in hayat sigortası ile birlikte düşünüldüğünde ekonomi ve finans sistemi içinde önemli bir yeri tuttuğuna işaret ederek, bu yılbaşından itibaren devlet katkılı sisteme geçmeleriyle beraber burada ciddi bir ivmenin oluştuğunu söyledi.
 
"Vatandaşlarımızın birikimi sağlam garanti altında"
 
Sisteme gerekli desteğin sağlanması için SPK'nın kayıt ücretleriyle ilgili indirime gittiğine de değinen Babacan, "BES'in bir başka önemli özelliği de vatandaşlarımızın birikmiş hakların Takasbank nezdinden saklanmasıdır. Burada bireysel emeklilik şirketlerimiz bir aracılık yapmakta. Uzun vadeli bir sistemden bahsediyoruz. Olurda Allah korusun bundan 10-20 sene sonra bu şirketlerimizin herhangi biriyle ilgili bir sıkıntı yaşanması vatandaşlarımızın birikimine herhangi bir zarar vermeyecektir. Bireysel emeklilik şirketleri sadece aracılık fonksiyonunu yerine getiriyor. Asıl birikimin saklandığı yer Takasbank. Dolayısıyla merkezi bir şekilde bu haklar saklandığı ve korunduğu için sistem içerisinde şirketlerle ilgili sıkıntılı bir tabloda vatandaşlarımızın birikimi sağlam bir yerde garanti altına tutulmuş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Babacan, bir başka önemli adımın da fonların performansının artırılması amacıyla fonların performansına dayalı bir kesinti uygulaması olduğunu ve bunun 1 Ocak 2014'te başlayacağını söyledi.
 
Tüm bu resme bakıldığında 2013 yılının BES açısında oldukça olumlu ve performansı yüksek bir yıl olarak kayda geçtiğini ifade eden Babacan, "Biz inanıyoruz ki yakaladığımız bu ivme önümüzdeki dönemde de devam edecek. Sistemin tanıtımıyla ilgili yapılacak daha çok iş var. Sistemin dışındaki vatandaşlar üzerine anketler uygulanıp vatandaşlarımızın ne kadarı BES'ten ve devlet katkısından haberdar olduğunu ölçmekte fayda görüyorum. Henüz sistemde olmayan, bu sistemin faydalarını farkında olmayan geniş kitlelere de tanıtım için yoğun faaliyet gösterilmeli. 2014 ve 2015 yılları sistemin daha hızlı büyümesi, daha geniş kitlelere ulaşması gereken bir dönem olacak" diye konuştu.

aa


Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,859 µs