En Sıcak Konular

ABD'den İsrail'e sert uyarı

13 Kasım 2013 09:53 tsi
ABD'den İsrail'e sert uyarı Tel Aviv'e 'kabul edilmeyecek' resti...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsrail'in Batı Şeria'da 20 bin yeni konut inşası planladığına dair haberlerden "derin kaygı" duyduklarını belirterek, "Yerleşimler konusundaki pozisyonumuz çok net. Devam eden yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini kabul etmiyoruz" dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde, İsrail'in Batı Şeria'da 20 bin yeni konut inşası planladığına dair açıklamaların sorulması üzerine, bu açıklamalara "Şaşırdıklarını" ve İsrail hükümetinden izahat beklediklerini söyledi.

Sözcü Psaki, "20 binin üzerinde ilave (yerleşim) biriminin ilk planlama aşamalarında olduğuna dair son haberlerden derin kaygı duyuyoruz. Bu açıklamalara şaşırdık ve halen İsrail hükümetinden izahat talep etmekteyiz. Yerleşimler konusundaki pozisyonumuz çok net. Devam eden yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini kabul etmiyoruz. İki tarafı da müzakereler için olumlu bir atmosfer yaratmaya dönük adımlar atmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Bir soru üzerine, İsrail'in, bu planlarıyla ilgili kendilerini önceden bilgilendirmediğine değinen Psaki, yerleşim yerlerinin genişletilmesinin barışa engel oluşturduğu yönünde mesaj vermeye devam ettiklerini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan da konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, İsrail yerleşimlerini gayrimeşru gördüklerini yineledi.

"Yerleşimler konusundaki pozisyonumuz çok net. Yerleşimleri her zaman gayrimeşru olarak değerlendirdik" diyen Meehan "erken aşamalarda da olsa, yerleşim planlarını müzakereler için olumlu bir atmosfer yaratan bir adım olarak görmediklerini" kaydetti.

İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKERELER

Psaki, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Senato Bankacılık Komitesi'yle yapacağı kapalı oturumda, müzakerelerin olduğu bir dönemde İran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmenin yanlış olacağını vurgulayacağını söyledi.

Psaki, günlük basın brifinginde, Kerry'nin Senato Bankacılık Komitesi'ni P5 ile İran arasındaki müzakereler konusunda bilgilendireceğini belirtti.

Kerry'nin seyahati sırasında da Lindsey Graham, Robert Menendez, Carl Levin, Narry Reid ve Chuck Schumer gibi Kongre üyelerini telefonla gelişmelerden haberdar ettiğini belirten Psaki, bugün de Kongre üyelerine ulaşmaya devam ettiğini kaydetti. Psaki, Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın da geçen hafta Temsilciler Meclisi ve Senato kanadında konuyla ilgili üç brifing verdiğini bildirdi.

Psaki, Kongre ile yakın istişarede bulunduklarını dile getirerek, Kerry'nin komiteyle toplantısında İran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmenin yanlış olacağını vurgulayacağını kaydetti.

Psaki, "Bir diplomatik yolun olup olmadığına yönelik değerlendirme yaptığımız bir dönemde yaptırımların geçici olarak durdurulmasını istiyoruz. Yaptırımları kaldırmıyoruz. Bu, yasama stratejimiz ile müzakere stratejimizin yan yana gittiğinden emin olmakla ilgili" dedi.

AA



Bu haber 1,212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,102 µs