En Sıcak Konular

Japonlarla yerli tank üreteceğiz

13 Kasım 2013 09:40 tsi
Japonlarla yerli tank üreteceğiz Çin ile füze savunma sistemi için girişimlerini sürdüren Türkiye, Asya'daki ortaklık ağını geliştirmeye devam ediyor.

Türkiye ve Japonya'nın nükleer santral anlaşmasının ardından Türk ordusunun kullanacağı tanklara yönelik ortak motor üretimi için imzalar atılmak üzere.

Japon Kyodo haber ajansı, Japonya hükümetinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Ankara ve Tokyo'nun savunma teknolojisini geliştirmek için ikili anlaşma imzalayacaklarını ve ortak tank motoru üretimine geçeceklerini belirtti. Habere göre Japon Savunma Bakanı Itsunori Onodera, Türkiye'nin Japonya'ya teknik işbirliği konusunda çeşitler sunduğunu söyledi. Bakan ayrıca, Başbakan Şinzo Abe'nin de iki ülkenin 'önemli ortaklık bağı kurması'nı umduğunu belirtti.

İLİŞKİLERDE YENİ SAYFA

Bakan Onodera'nın açıklamasına yer veren, ülkenin önde gelen gazetesi Asahi Shimbun ise, Japonya ve Türkiye'nin savunma ekipmanına ilişkin bir projeyi ortaklaşa gerçekleştirmeyi değerlendirdiklerini belirtirken projeyi, ikili ilişkilerdeki yoğunlaşmanın yeni bir örneği olarak niteledi. Gazete, 'iki ülke arasındaki görüşmeler, planın Japonya'nın silah ihracatına ilişkin üç ilkesini ihlal etmeyeceğinin teyit edilmesinden sonra başlayacak' dedikten sonra bu kuralların 2011 yılında gevşetilmesi sayesinde Japonya'nın savunma ekipmanının ortaklaşa geliştirilmesi konusunda İngiltere ve Fransa ile anlaşmalar yaptığını anımsattı. Japonya daha önce askeri teknoloji alanında sadece ABD ile işbirliği yapıyordu.

'MAYIS AYINDA GÖRÜŞÜLDÜ'

Öte yandan Fransız Le Monde gazetesi de, Japonya'nın en büyük ağır sanayii şirketi Mitsubishi Heavy Industries'in tank motoru üretimi için Türkiye'de yerli bir şirketle ortak yatırıma girme planları yaptığını yazdı. Gazete, ortak tank motoru üretme fikrinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japon mevkidaşı Şinzo Abe arasında Mayıs'ta yapılan bir görüşmeden doğduğunu kaydetti. Japonya'da iki yıl öncesine kadar silah ihracatına yönelik katı kısıtlamalar vardı. Merkez sol hükümetin iktidara geldiği 2011'de savunma teknolojilerine yönelik kısıtlamalar dünya barışına ve ulusal güvenliğe katkı yapma koşuluyla hafifletilmişti.

Yeni Şafak



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,114 µs