En Sıcak Konular

İran'la anlaşmaya çok yakınlar

12 Kasım 2013 20:48 tsi
İran'la anlaşmaya çok yakınlar ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, haftasonunda Cenevre'de yapılan ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin tartışıldığı zirvede tarafların, bir anlaşmaya varmaya 'son derece yakın olduklarını' söyledi.


Kerry, BBC'ye yaptığı açıklamada mevcut fikir ayrılıklarından birinin bile olası bir anlaşmayı engelleyecek büyüklükte olmadığı yorumunu yaptı.

Ancak Kerry, ‘diğer ülkelerin Tahran'ın nükleer silah üretme amacı gütmediğinden emin olmak zorunda olduklarının’ altını çizdi.

Amerika'yla İran’ın, aralarındaki farklılıkları aşmalarının zaman alacağını ifade eden Kerry, yine de taraflar arasında son 30 yılda olduğundan çok daha fazlasının 30 saat içinde konuşulmuş olmasının önemine vurgu yaptı.

Haftasonunda İran'la, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında yürütülen ve Tahran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören görüşmelerde uzlaşma tıklayın sağlanamamıştı.

Kerry seyahat planlarını değiştirerek katıldığı zirvede dört ya beş noktada sorun yaşandığını ifade etmişti.

BBC muhabiri Kim Ghattas'ın bildirdiğine göre bu maddelerin başında kuşkusuz İran'ın barışçıl amaçlarla, düşük düzeyde de olsa uranyum zenginleştirme hakkının tanınması yolundaki talebi geliyor.

TARTIŞMALI MADDE: URANYUM ZENGİNLEŞTİRME
Uranyum zenginleştirme, nükleer silah üretiminin aşamalarından biri olarak kabul edildiğinden görüşmelere taraf olan ülkeler, Tahran'ın bu hakka sahip olmasına karşı çıkıyor.

Bununla beraber ABD Dışişleri Bakanı Kerry, mevcut müzakerelerde bu meselenin zaten ele alınmakta olduğunun mesajını verdi.

Uranyum zenginleştirmenin doğal bir hak olmadığını dile getiren Kerry, belli standartların yerine getirilmesi halinde İran'ın kimi faaliyetlerde bulunabileceği imasında bulundu.

Kim Ghattas'ın değerlendirmesine göre bu ifadeler, nükleer faaliyetleri barışçıl amaçlarla yürüttüğünü inandırıcı biçimde gösterebilirse, İran'ın uranyum zenginleştirmesine izin verilebileceği anlamına gelebilir.

Öte yandan Kerry, Cumartesi günü bir taslak metin üzerinde uzlaşıldığını, ancak İranlıların sonradan bu anlaşmadan vazgeçtiklerini dile getirdi.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Almanya ve İran'ın dahil olduğu görüşmelere yine Cenevre'de 20 Kasım'da devam edilecek.

Bu arada İran, BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile nükleer programı konusunda bir anlaşma sağladı.

Varılan anlaşma, BM denetçilerinin İran'ın kilit önemdeki iki tesise daha rahat erişim sağlamalarının önünü açıyor. 

BBC Türkçe



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs