En Sıcak Konular

Köylüye ''Büyükşehir'' piyangosu

12 Kasım 2013 12:29 tsi
Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşması, özellikle Marmaris ve Bodrum gibi turizm merkezlerindeki köylerde arsa ve konut fiyatlarında artış yaşanmasına neden oldu.

Yerel seçimlerin ardından Muğla'nın, büyükşehir kurulacak olan 14 ilden birisi olması, uzun yıllardır imar planı eksikliği nedeniyle sıkıntı yaşayan bölgedeki köylülerin yüzünü güldürmeye başladı.
 
Yasa gereği köylerin kapanarak mahalleye dönüşmesi ve imar planlarının büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenecek olması, özellikle turizm merkezlerindeki turistik köylerdeki arsa fiyatlarına adeta doping etkisi yaptı.
 
Sektör temsilcileri, büyükşehirin gündeme gelmesinin bile fiyatları yüzde 15 artırdığını, büyükşehir kurulduğunda ise bu oranın yüzde 40'ı bulabileceğini bildirdi.
 
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, Muğla'nın büyükşehir olmasının, bölgelerine kendi iş dallarında ciddi katkı yaptığını söyledi.
 
Marmaris ve çevresinin yüzde 75'sinin sit alanı olduğuna dikkati çeken Akkuş, ancak nerelerin sit, nerelerin kullanıma açık olduğunun sınırlarının net bir şekilde belirlenmediğini ifade etti.
 
Bundan dolayı bölgenin imar bakımından büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Akkuş, "Şu ana kadar yapılan imar planları Ankara'nın güdümünde oluyordu. Planlar, bölgemizi tam bilmeyen insanların önderliğinde gerçekleştiriliyordu. Büyükşehir Yasası ile bölgemizi çok iyi bilenlerin bu işe iştirak etmeleri gündeme geliyor" dedi.
 
Özellikle köylerin imar planları dolayısıyla uzun yıllardır sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Akkuş, büyükşehir vesilesiyle en uzun kıyı şeridine sahip Muğla'nın köylerinin ve koylarının atıl durumdan kurtulacağını kaydetti.
 
"Artışlar yüzde 40'ı bulacak"
 
İlin büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla emlak alanında taleplerin artmaya başladığına işaret eden Akkuş, şöyle devam etti:
 
"Yatırımcılar bizleri arayarak neler yapabileceklerini soruyor. Talepte bulunanların sayısı son dönemlerde oldukça arttı. Bölgemiz yeniden yabancıların ilgisini çekmeye başladı. Bu da emlak ve arsa fiyatlarının geçtiğimiz birkaç seneye göre yüzde 15 oranında artışa neden oldu. Bahsettiğimiz fiyat artışları sadece büyükşehirin adının ortaya çıkmasıyla kaydedildi. Muğla tam olarak büyükşehir olduğunda ve teşkilatlanması tamamlandığında şimdilik yüzde 15 olan artış yüzde 40'ı bulacaktır."
 
Marmaris'in Türkiye'nin gözbebeği beldelerinden birisi olduğunu ve yatırımcıların ilgisini çektiğini belirten Akkuş, büyükşehir olduğu zaman hizmet kalitesi arttıkça yatırımcıların sayısının da artacağını dile getirdi.
 
"Çocuklarını evlendiremiyorlar"
 
Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin de Büyükşehir Yasası'nın onaylanmasıyla Bodrum'daki emlak piyasasında canlılık yaşanmaya başladığını bildirdi.
 
Bodrum'un yapılaşmasını büyük oranda tamamladığı için arsa yoğunluğunun fazla bulunmadığına değinen Yetgin, insanların köylerdeki arsalarına imar sıkıntısı nedeniyle ev yapamadığını, çocuklarını evlendiremediğini ifade etti.
 
Muğla'nın büyükşehir olmasıyla imar planlarının kısa sürede tamamlanmasını herkesin beklediğini anlatan Yetgin, "Planların büyükşehir tarafından yapılacak olmasının eksilerini, artılarını şimdi tam olarak bilemiyoruz. Muğla'ya git gel olmadan, hizmetin vatandaşın ayağına getirilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum" dedi.

aa


Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,753 µs