En Sıcak Konular

Zatürre yetişkinlerin de korkulu rüyası

12 Kasım 2013 11:57 tsi
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Ceyhan, "Zatürre hem çocuklarda hem yetişkinlerde en çok ölüme neden olan hastalık" dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda aşılamayla önlenebilen enfeksiyon hastalıklarında önemli başarılar sağlandığını belirterek, risk grubundaki yetişkinlerin de aşı olması gerektiğini söyledi.
 
Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nce zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla, her yıl 12 Kasım'ın Dünya Zatürre Günü olarak kabul edilmesi nedeniyle yaptığı açıklamada, aşıyla pek çok hastalığın zaman içerisinde yok edildiğini, Türkiye’de aşı yapılmasaydı yılda 14 bin 248 çocuğun 13 farklı hastalıktan kaybedileceğini ifade ederek, aşılamanın yalnızca çocuklar için geçerli olmadığını, yetişkinlerin de olması gereken aşılar bulunduğunu kaydetti.
 
"Zatürre hem çocuklarda hem yetişkinlerde en çok ölüme neden olan hastalık" diyen Ceyhan, zatürrenin en sık görülen nedeninin diyafram denilen akciğer ve karın boşluğunu ayıran zar üzerinde pnömokok bakterisi kaynaklı enfeksiyonlar olduğunu, bu bakterinin zatürrede, kulak iltihaplarında, sinüzitte, menenjitte, kana bakteri karışması anlamına gelen bakteriyemide en sık görülen etken olduğunu bildirdi.
 
Ceyhan, "Zatürre aşısı diye bilinen aşı, sadece zatürreye karşı korumuyor, bu hastalıklara karşı da koruyor. Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında bu aşı tüm çocuklara yapılmaya başladığından beri, pnömokok bakterisine bağlı menenjit vakalarında çok büyük azalma gördük. Mesela iki sene önce çocuklardaki menenjit oranı yüzde 40 iken, bu sene yüzde 14'e kadar düştü. Çünkü çocuklara yaygın olarak bağışıklık uygulanıyor. Dünyada bildirilen zatürre vakalarında ise yüzde 40 azalma görülüyor" diye konuştu.
 
Pnömokok aşısında çocukluk çağındaki aşılama oranlarının Türkiye'de yüzde 97 gibi yüksek rakamlara ulaşarak oldukça başarılı bir noktaya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korunmanın doğar doğmaz çocukluk çağıyla başladığını, ancak yinelenmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Yeniden hasta olma olasılığının küçümsenmemesi gerektiğini vurgulayan Ceyhan, 65 yaşın üzerindekilerin 5 yılda bir zatürre, her yıl da grip aşısı yaptırması gerektiğini belirtti.
 
Kimler zatürre aşışı olmalı
 
Dünyanın her yerinde çocuk aşılamasının yetişkine göre daha yaygın ilerlediğini, aşılamanın çocuklara bir program dahilinde devletler tarafından uygulanarak başladığını ifade eden Ceyhan, yetişkin aşılamalarının dünyada en iyi yapıldığı İskandinav ülkelerinde bile yüzde 50'leri geçmediğini, Türkiye gibi ülkelerdeyse, grip aşısındaki oranın biraz yüksek olduğunu, pnömokok aşısının ise yüzde 1'in altında kaldığını anlattı.

aa


Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,299 µs