En Sıcak Konular

Barışa en net destek

12 Kasım 2013 08:28 tsi
Barışa en net destek Başbakan Erdoğan, cumartesi günü gideceği Diyarbakır'a Barzani'yi davet etti.

Barzani Kürt önderlere 'Silah dönemi kapandı' diyecek.

Başbakan Erdoğan toplu açılış töreni ve programları için 16 Kasım Cumartesi günü gideceği Diyarbakır'da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirecek.

Çözüm sürecinin tıkandığına dair yapılan spekülasyonlara Başbakan Erdoğan ve Barzani 'barış' mesajları ile cevap verecek. Başbakan, çözüm sürecinin devam ettirilmesi yönündeki kararlığını Barzani ile Diyarbakır'da görüşmesiyle bir kez daha kamuoyuna deklare etmiş olacak.

SPEKÜLASYONLARA NET CEVAP

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Cumartesi günü Avrupa'dan İstanbul'a ardından özel uçakla Diyarbakır'a gelecek olan Mesud Barzani bölgedeki kanaat önderleri ve resmi makamlar tarafından karşılanacak. Başbakan Erdoğan ve Barzani'nin akşam üzeri 3 saatlik bir görüşme yapacağı belirtildi. Görüşme sonrası çözüm sürecine dair önemli mesajlar verilmesi bekleniyor. Çözüm karşıtı çevrelerin 3 aydan bu yana başlattığı 'Çözüm süreci tıkandı' spekülasyonlarına en net cevabın Diyarbakır'da Erdoğan ve Barzani arasında yapılacak görüşme sonrasında verileceği öğrenildi.

BAŞKAN OLARAK İLK KEZ

Resmi temaslar için daha önce İstanbul ve Ankara'ya gelen Barzani, politik kimliğiyle ilk kez Diyarbakır'a gelecek. 90'lı yıllarda Diyarbakır'a bir günlük ziyarette bulunan ve 1996'da bir gece kalan Barzani uzun geceyi burada geçirecek. Sürpriz randevuda, Suriye'de yoğunlaşan PYD, El Nusra çatışmaları olacak.

İLİŞKİLERİMİZ SÜRECEK

Bağdat yönetimiyle yeni bir sayfanın açıldığı döneme denk gelen görüşmede, Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak merkezi hükümet arasındaki ilişkilerin de değerlendirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda Kürt yönetimiyle, merkezi Irak yönetimi arasındaki sorunlar masada olacak. Görüşmede, Bölgesel Kürt Yönetimi ile Ankara arasındaki ilişkilerin aynı şekilde süreceği Barzani'ye iletilecek. Türkiye ile yürütülen enerji anlaşmalarının da ele alınacağı görüşmede, sürecin hızlandırılması için Barzani'nin üç başlıktan oluşan bir öneri dosyasını da Erdoğan'a vermesi bekleniyor.

ÜÇ ÖNERİSİ OLACAK

Görüşmede çözüm süreci de öncelikli başlıklar arasında yer alacak. Süreçteki son gelişmelere bağlı olarak Kandil'den gelen sert açıklamalar da değerlendirilecek. Kürt kaynaklar, Barzani'nin sürece açık desteğini bir kez daha yineleyeceğini diğer taraftan İmralı ile Kandil arasındaki tıkanıklığın giderilmesi için 3 başlıklı bir formül önerisinde bulunacağı ifade ediliyor. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Barzani'nin görüşmede çözüm sürecinin başından bu yana MİT ile Kandil arasında sürdürülen görüşme trafiğinin Erbil'de MİT Kandil görüşmelerinin başlatılması için aracılık teklifi yapabileceği ifade edildi.

KANAAT ÖNDERLERİ İLE GÖRÜŞECEK

Barzani'nin Başbakan ile görüşmesinin hemen sonrasında bölgedeki sivil toplum örgütleri ve bölgedeki kanaat önderleri ile bir araya gelmesi planlanıyor. Barzani, STK ve bölgenin ileri gelenleri ile yapacağı görüşmede 'Her dört parçada yaşayan Kürtler için silahların zamanı geçti, siyasi mücadele dönemi başladı' mesajı verecek. Barzani başlatılan çözüm sürecine verdiği desteği yineleyecek ve 'Kürtler için kardeş kavgası çok gerilerde kaldı ve çok anlamsız' diyecek.

ZİYARET İSTEĞİ BARZANİ'DEN

Ortadoğu ve Avrupa'daki temaslarını sürdüren Barzani, Neçirvan Barzani aracılığı ile geçen hafta Ankara'ya gelmek ve Erdoğan ile görüşmek istediğini iletti. Diyarbakır davetinin ise sürpriz olarak algılandığı öğrenildi.

Şivan sürprizi

Erdoğan'ın davetlisi olarak haftasonu sürpriz bir şekilde Diyarbakır'a gelecek olan Barzani'nin kendisi ile birlikte 37 yıldır yasal sıkıntılar nedeniyle Türkiye'den uzakta olan ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer'i getirebileceği belirtildi. Barzani'ye yakın kaynaklar, daha önce hükümet üyeleri tarafından defalarca Türkiye'ye davet edilen ancak olası PKK tepkisi nedeniyle gelmeyen ve 'Beni ancak devlet, hükümet, BDP ortak çağırırsa gelirim' diyen Perwer'in Barzani'yi kıramayacağı ve birlikte gelebileceği belirtildi.




Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,798 µs