En Sıcak Konular

Almanya'da bakanlık pazarlıkları sürüyor

11 Kasım 2013 12:56 tsi
Almanya'da Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında gerçekleşen görüşmelerle koalisyon şekillenmeye devam ediyor.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in Başbakan Yardımcısı olması ve bazı bakanlıkların partiler arasındaki dağılımı konusunda da anlaşma sağlandığı ifade ediliyor.

Almanya’da CDU/CSU ile SPD arasındaki koalisyon görüşmeleri devam ederken, yeni koalisyonun nasıl bir şekil alacağı da yavaş yavaş belirginleşiyor. Basına yansıyan bilgilere göre taraflar bazı konularda ve bakanlıkların dağılımı konusunda anlaşma sağladı.

Buna göre SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel Başbakan Yardımcısı olacak. Bunun dışında Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı iki parti arasında dağıtılacak. Dışişleri’ni bir partinin alması durumunda Savunma Bakanlığı’nı diğer parti alacak. Aynı şekilde İçişleri ve Adalet Bakanlığı da iki parti arasında paylaşılacak ve İçişleri Bakanlığı’nı alan parti Adalet Bakanlığı’nı diğer tarafa bırakacak.

Ancak içerik ile ilgili görüşmeler ve pazarlıklar devam ediyor. SPD’den Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann Tagespiegel gazetesine verdiği demecinde, SPD üyelerine sunabilecekleri bir çözümün henüz çok uzağında olduklarını söyledi. SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles ise Spiegel Online’a yaptığı değerlendirmede ülkedeki zenginler için yapılacak ölçülü bir vergi zammının vatandaşların hayat şartını iyileştirmek için önemli bir adım olacağını söyledi. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise Hannoversche Allgemeine Zeitung’a yaptığı değerlendirmede alternatiflere dikkat çekti.

Gabriel, “Şu an CDU/CSU ile adil bir vergi sistemi üzerinde anlaşma ihtimali düşük görünüyor. Eğer bu gerçekleşmezse ilerleme sağlayabileceğimiz başka konular da yok değil.” dedi. Gabriel, özellikle asgari ücret ve çifte vatandaşlık konularına dikkat çekti. Çalışanların geliri ve emeklilik maaşında ülkenin doğusu ile batısı arasında mevcut olan farklara da değinen SPD Genel Başkanı Gabriel, “Bu farkları gidermenin yollarını bulmalıyız” dedi. Ancak CDU/CSU partilerinin ekonomi çevrelerine yakın duran kanadı ise ekonomi çevrelerinin yükünün artırılmaması konusundaki hassasiyetini dile getiriyor.

Bu çevreler adına konuşan Carsten Linnemann, “CDU/CSU yeni borç yapılmayacağını ve vergilerin artırılmayacağını vaat etti.” diyerek Birlik partilerinin vaatlerine dikkat çekti. Ancak bu arada CDU/CSU partileri ailelerin durumunu düzeltme ve çocuk parasına zam yapma vaadinden de vazgeçmiş gözüküyor. Rheinische Post gazetesinin konuyla ilgili bir haberine göre önümüzdeki günlerde iki taraf arasında yapılacak görüşmelerde ele alınacak konular arasında yabancılar için otoyol ücretleri, emekli maaşları, maliye konuları ve Almanya genelinde asgari ücret gibi konular bulunuyor.

cihan

Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs