En Sıcak Konular

Türkiye şah-mat dedi!

11 Kasım 2013 08:11 tsi
Türkiye şah-mat dedi! Ankara'nın bu hamlesi Rumların 40 yıllık inadını kırıyor mu?

Birleşmiş Milletler'den (BM), Kıbrıs'ta çözüm için ültimatom gibi gelen son çağrının ardından, Ada'da tarihi viraja yaklaşılıyor. Doğu Akdeniz'de yaklaşık 3 milyar metreküpün üzerinde bulunduğu tahmin edilen doğalgaz, yaklaşık 40 yıldır çözüme yanaşmayan Rum tarafı için motivasyon oldu. AB kaynakları,  sorunun 'gaz'lı bir yol haritasıyla çözülmeye çalışılacağı duyumları aldıklarını ifade etti. Türkiye ise  Rumlar'ın, Ada'nın tümüne ait doğalgazı tek başına çıkarmaya hakkı olmadığını uluslararası topluma kabul ettirmiş durumda. Ankara masaya, "Biz müzakere edilmiş çözümden yanayız. Ya yeni devlet kurulur, doğalgaz yeni kurulacak devletin olur ya da Rum bunu istemezse, iki devlet kurulur, doğalgaz kimin kıta sahanlığındaysa, onun olur" teklifini koydu. Ankara'nın teklifi, uluslararası camiada 'çözümsüzlükten çözüm çıkarmak' olarak değerlendirildi.
 
Müzakereler başlıyor
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e aralarındaki çıkmazı aşmaları için çağrı yaparken, liderler, müzakere öncesi   'Ortak Metin' için çalışmalarını sürdürüyor. Bir an önce ve sorunsuz müzakerelerin başlaması için "Kısa ve basit bir dille yazılmış" ortak metin isteyen Ankara'nın karşısına, Rum tarafının, "Tüm temel parametreler bu metinde yer alsın" talebiyle çıkması üzerine, ekimde başlaması planlanan müzakerelere halen başlanamadı.
 
Her çözüme açığız
 
Star'da yer alan habere göre; Türkiye, New York'taki son Genel Kurul'da, "BM'yi Kıbrıs sorununun çözümü için Ada'ya getiren Türkiye'dir. Bu zamana kadar BM parametrelerinin dışına çıkmadık. Ama çözüm olmuyorsa, izolasyon haksızlığına daha fazla göz yummaz ve bu parametrelerin dışına çıkarız" mesajını net bir şekilde verdi. "Türkiye, müzakare edilmiş bir çözümden yana" vurgusunu yapan Ankara, "Müzakere edilmiş bir çözümün formu konusunda hiçbir önyargımız yok. Ada'da taraflar istiyorlarsa tek devlet, istiyorlarsa iki devlet esasına uygun bir çözüm bulsun, Türkiye olarak, müzakere edilen her sonucu kabul ederiz. Kabul etmeyeceğimiz tek durum, çözümsüzlüktür" dedi.
 
Çapraz görüşme trafiği
 
Türkiye, Yunanistan, G. Kıbrıs ve K. Kıbrıs arasında yapılacak çapraz görüşme trafiği BM Kıbrıs Temsilcisi Alexander Downer tarafından organize ediliyor. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun özel temsilcisi Osman Ertuğ Atina'yı, Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis'in müzakerecisi Andreas Mavroyannis ise aynı gün Ankara'yı ziyaret edecek. Görüşme trafiğinin sonunda hazırlanacak yeni çözüm planının, martta iki halkın referandumuna sunulmasını planlanıyor.




Bu haber 2,277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs