En Sıcak Konular

Provokasyon için gelmişler

10 Kasım 2013 21:04 tsi
Adana Valisi Coş, Atatürk'ü anma töreni sırasında yaşanan gerginlikle ilgili "Orada bir kesimin Atatürk'ü anmak için değil provakasyon için geldiği görülüyor" dedi.

 Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Atatürk'ün ölümünün 75. yılı anma töreni sırasında yaşanan gerginlikle ilgili, "Atılan sloganlar, gerçekleştirilen çirkin tezahüratlarla orada bir kesimin Atatürk'ü anmak için değil provakasyon için geldiği, milleti kamplara bölmek için birtakım siyasi görüşleri seslendirmek için geldiği açık ve net olarak görülüyor" dedi.

Vali Coş, Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından düzenlenen 48. Atatürk Binicilik Kupası yarışmalarını izlemek için geldiği Adana Atlıspor Kulübü'nde, Atatürk'ün ölümünün 75. yılı anma töreni sırasında, kendisi aleyhine slogan atan grup ile polis arasında yaşanan gerginlik ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atatürk'ün, Türk milletinin ortak değeri olduğunu belirten Coş, Atatürk'ü rahmetle, şükranla yad ettiklerini ancak törende günün anlam, önemine ve saygınlığına uygun düşmeyen tabloların oluştuğunu söyledi.

Tören alanında yaşananları anlatan Coş, şunları kaydetti:

"Sanki bir siyasi parti mitingiymiş gibi, sanki bir dernek veya bir kısım siyasi görüşlerin seslendirileceği mekan gibi bugün tören alanı provoke edildi. Ve sonuçta alışmadığımız, uygun olmayan, törenin anlamına, önemine uygun olmayan manzaralar ortaya çıktı. Burada Sayın Başbakanımızdan bendenize kadar birçok kişiye de hakaretler edildi. Bizzat bana küfür edildi. Tüm bunlar törenin çerçevesine, anlamına, önemine uyan tavır ve davranışlar değil. Bu tavır ve davranışları yapanların oraya Atatürk'ü anmaya, Atatürk'ün değerleri etrafında milletimizin birliğini ortaya koymaya, dostluk kardeşlik duygularını perçinlemeye gelmediklerini, aksine ayrımcı, bölücü, istismarcı bir zihniyetle olay çıkarmaya geldikleri çok açık şekilde görülmektedir. Güvenlik kuvvetlerimizin aldığı tedbirler sayesinde olaylar daha fazla büyümeden engellenmiştir. Ancak Adana'ya da Büyük Atatürk'ün aziz hatırasına da yakışmayan kötü tablolar ortaya koyulmuştur. Bunu yapanları, bu provakasyonu gerçekleştirenleri ve alet olanları kınıyorum."

Resmi törenlerin, milli bayramların, dini bayramların toplum için birlik ve beraberliğin perçinlendiği, 76 milyonun bir ve beraber olması gereken günler olduğunu dile getiren Coş, şöyle devam etti:

"Toplumun bir kesiminin diğer kesimine karşı hücum etmesi, bir takım sosyal ya da siyasi hesaplaşmaların platformu resmi törenler, milli günler, önemli günler değildir. Bunları istismar etmemek gerekli. Atılan sloganlar, gerçekleştirilen çirkin tezahüratlarla orada bir kesimin Atatürk'ü anmak için değil provakasyon için geldiği, milleti kamplara bölmek için birtakım siyasi görüşleri seslendirmek için geldiği açık ve net olarak görülüyor. Teessüflerini iletiyorum ve bu hususta vatandaşlarımızın sağduyusuna da teşekkür ediyorum. Çünkü 2,5 milyona yaklaşan bir nüfusumuzun olduğu yerde 50-100 kişiyi geçmeyen bir kalabalığın gerçekleştirdiği bu yakışıksız hareketler Adana'yı da Adanalıları da temsil etmemektedir. Bu bir kısım maalesef iyi niyetli olmadığı anlaşılan kişilerin alet olduğu açık bir provakasyondur. Buna alet olanlara teessüflerimi ifade ediyorum."

"10 kişi hakkında yasal işlem yapıldı"

Coş, bir gazetecinin olalarla ilgili gözaltına alınanların olup olmadığı şeklindeki sorusunu "10 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Ama bana yönelik hakaret eden şahısların da tespitine yönelik olarak devam ediyor" diye yanıtladı.

Ağır hakaretler ve küfürlere maruz kaldıklarını, bunları yapanları gerekçesi ne olursa olsun savunmanın mümkün olmadığını ifade eden Coş, "Bir insanı tahrik etmek, orada Atatürk'ün huzurunda bunları gerçekleştirme, Atatürk'ün manevi şahsiyetine de hakaret anlamı taşıyor. Bu yönü ile de kınıyorum. Siyasi hırsları ve çıkarları için Atatürk'ün anıldığı bir günü, Atatürk'ün değerleri etrafında birleşmemiz kenetlenmemiz gereken bir günü istismar eden zihniyete hakikaten milletimiz itibar etmemiştir" diye konuştu.

Konuyla ilgili kayıtların bulunduğunu, güvenlik kuvvetlerinin gerekli çalışmayı yaptığını, hakarette bulunanların tespiti, teşhisi ve haklarında yasal işlemlerin yapılma sürecini ise devam edeceğini aktaran Coş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiç kimse milli günleri ve milli kavramları istismar etmesin. Atatürk de cumhuriyet de bayrak da 76 milyon Türk vatandaşının ortak değeridir. Sadece belli bir kişiye yada zümreye özgü değerler değildir. Bu hususun altını çiziyorum ve değerli vatandaşlarımızı bu provakasyona alet olamadıkları için teşekkürlerimi iletiyorum."

Vali Coş, bir gazetecinin "kendisine hakaret edilmesi ile ilgili dava açıp açmayacağı" yönündeki sorusuna ise hakaret eden kişinin kimlik tespit çalışmalarını sürdüğünü, bulunmasının ardından dava açacağını sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs