En Sıcak Konular

Ruhani ilk kez bu kadar sert konuştu

10 Kasım 2013 14:23 tsi
Ruhani ilk kez bu kadar sert konuştu İran lideri Ruhani, müzakere masasına rasyonellik, sağduyu ve mantık ile oturduklarını ancak meşru haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Halkımızın meşru hakları müzakerelerdeki kırmızı çizgimizdir. Uluslararası kanunlar çerçevesinde nükleer enerji ile İran toprakları içerisinde uranyum zenginleştirme faaliyetleri de bu haklar dahilindedir. Kırmızı çizgimizin geçilmesi ise söz konusu değildir" dedi.

Ruhani, meclisin sabah oturumunda yaptığı konuşmada, "İran İslam Cumhuriyeti müzakere masasına rasyonellik, sağduyu ve mantık ile oturmuştur. Ancak kırmızı çizgilerimiz olan halkımızın meşru haklarının geçilmesi söz konusu değildir" ifadesini kullandı.

"Emperyalist güçlerin ve savaş çığırtkanlarının, müzakerelere katılan dünyanın güçlü ülkelerinin İran'ın sunduğu planın en azından genel çerçevesini kabul etmelerinden duydukları endişeye ve öfkeye hepimiz şahit olduk" diyen Ruhani, İran'ın planının üç temel aşamadan oluştuğunu, şimdilik ilk aşamanın uygulamaya konulması üzerinde çalışıldığını belirtti.

İran'a uygulanan yaptırım, ayrımcılık ve tehditlerin hiçbir işe yaramayacağını vurgulayan Ruhani, şöyle konuştu:

"Müzakere taraflarına tehdit, yaptırım ve ayrımcılığın hiçbir şekilde işe yaramayacağını söz ve eylemlerimizle açıkça ifade ettik. İran İslam Cumhuriyeti tehditler karşısında boyun eğmemiş ve eğmeyecektir. Biz dünyayı ilgilendiren konuların çözümünde masaya sadece mantık ve rasyonelliğin konulması gerektiğini söylüyoruz."

Ruhani, birçok önemli ülke temsilcisinin müzakerelere katılmasını, "onların yaptırımların artık işe yaramadığı ve doğru yol olmadığı sonucuna varmalarının neticesi" olarak yorumladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran'ın müzakere masasına oturmasında yaptırımların asla bir neden olmadığını söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

"Müzakere masasına oturmamızın nedeni yaptırımlar değildir. Hatırlarsanız 2001, 2002 ve özellikle 2003 yıllarındaki müzakerelerde henüz bu kanun dışı yaptırımlar uygulanmaya başlamamıştı ve biz müzakereleri sürdürüyorduk. Hatta bu acımasız yaptırımları uygulama kararı alındığında da müzakerelerden çekilmedik. Bu İran'ın uluslararası sorunların çözümünde asıl yolu siyasi çözüm, diyalog ve müzakere olarak benimsediğinin ve ilk günden beri bu esaslar üzerinde hareket ettiğinin en açık göstergesidir."

Müzakerelerin her iki tarafın lehine sonuçlanacağını ifade eden Ruhani, "Biz buna kazan-kazan diyoruz" diye konuştu.

aa


Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,708 µs