En Sıcak Konular

Marmaray, İstanbul’un havasına temizleyecek

10 Kasım 2013 11:48 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmaray’ın İstanbul’un trafiğini rahatlatmakla kalmayıp hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını da azaltacağını bildirdi.

Marmaray sayesinde İstanbul’da yılda 130 bin ton sera gazı azaltımı sağlanacağı hesaplandı.

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan yazılı değerlendirmede, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı “Asrın Projesi” Marmaray sade trafiği rahatlatmakla kalmayacak İstanbul’un hava kirliliğini önleyecek. Yılda yaklaşık 154 milyon 791 bin 972 aracın geçtiği İstanbul Boğazı’ndan havaya salınan sera gazı emisyonu 44 milyon tondur. Marmaray’la birlikte bu oranın yılda 130 bin 355 ton azalması bekleniyor. Günde 1 milyon kişiyi taşıyacak olan Marmaray sara gazı emisyonunu azaltmanın yanında hava kirliliğine neden olan gazları da azaltacak. Marmaray ile birlikte İstanbul’un havasında, karbonmonoksit, azotoksit, metan olmayan hidrokarbon gazları 29 bin ton düşüş bekleniyor." bilgisi paylaşıldı.

"20 KAT İYİLEŞME SAĞLANDI"

Dünya Sağlık Örgütü’nün Eylül 2013 raporunda hava kirliliği sigaradan sonra akciğer kanserini tetikleyen en önemli etken olduğu belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre ise İstanbul’da 1994 yılında 145 olan kükürtdioksit değeri 2013 yılında 7 µg/m3’e düşerek hava kalitesinde yaklaşık 20 kat iyileşme sağlandı. Bakanlık, "Sera gazı özellikle atmosferde hızlı sıcaklık artışlarına neden olarak küresel ısınmayı tetikliyor. Yaşanan ani sıcaklık artışlarıyla iklim değişiklikleri meydana gelmekte, fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma, ekonomi, teknoloji, insan hakları, tarım, gıda, temiz su ve sağlık gibi yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkileri görülmektedir." açıklamasını yaptı.

cihan

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,163 µs