En Sıcak Konular

Bütçesi 2 yılda yüzde 40 arttı

10 Kasım 2013 11:23 tsi
Bütçesi 2 yılda yüzde 40 arttı Başbakan Erdoğan'ın "10 yıl önceki gibi değil" dediği MİT'e tam destek...

GES Komutanlığı’nın MİT’e devri ve yeni teknoloji yatırımları sonuç verdi. MİT, uluslararası dinlemelerin engellenmesinde önemli adımlar attı. Kurum’un bütçesi ise 1 milyara ulaştı. 

ABD ve İngiltere istihbarat birimlerinin, birçok ülkede yıllardır devlet ve hükümet başkanı düzeyinde dinlemeler yaptığının ortaya çıkmasıyla patlayan skandal, tartışılmaya devam ediyor. Jeopolitik konumu, büyüyen ekonomisi, güçlü ordusu ve üstlendiği rollerle dikkat çeken Türkiye de, ‘koca kulakların’ ilgi odağı durumunda. Yabancı istihbaratların olası girişimlerini göz önüne alan Hükümet, dinlemelerin engellenmesi konusunda somut adımlar attı. Başbakan Erdoğan’ın, “Uluslararası camiada egemen güçler bunu hep yaptı. Hep dinlemeye çalıştılar. Gelişmelere yönelik altyapı çalışmalarına hız verdik. Rahatsız olanlar var. MİT’in altyapısı 10 yıl önceki gibi değil. Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES) MİT’e devriyle sonuç almaya başladık. Teknolojiyi daha iyi kullanır hale geldik” açıklaması da, bu konuya verilen önemi gösterdi. MİT özellikle istihbarata karşı koyma (İKK) faaliyetlerine büyük önem vererek dinleme ve takiplerin önüne geçecek teçhizat donanımına sahip oldu. GES Komutanlığı’nın da 1 Ocak 2012’den itibaren Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla MİT’e devredilmesiyle birlikte askeri unsurların istihbarat konusundaki elektronik sistemleri de devreye girmiş oldu. Ayrıca Suriye, Irak gibi Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren ve terör ihraç eden ülkelere karşı da personel desteğinin yanı sıra teknik donanımla da çalışmalar yaptı.

YILSONUNA KADAR KULLANILACAK

Akşam'da yer alan habere göre; MİT’in altyapısının teknolojideki son gelişmeler ışığında yenilenmesi, Kurum’un 2014 yılı bütçe rakamlarına da yansıdı. MİT ilk kez milyar barajını aşarak 1 milyar 058 milyon 707 bin liralık bütçeye sahip oldu. Bu rakam 2012 yılı bütçesinin yüzde 40.2 oranında artış göstermesi anlamına geliyor. 2012 yılında bütçesi 750 milyon 942 bin olurken, teşkilat bu rakamı aşarak 776 milyon 312 bin 583 liralık harcama yaptı. MİT’in 2013 yılı bütçesi ise 995 milyon 569 bin lira olmuştu. Teşkilat bu yılın ilk sekiz ayında 536 milyon 917 bin 904 liralık bir harcama yaptı. MİT’in yılsonu itibarıyla kendisine ayrılan rakamı tamamen kullanması bekleniyor.

2015 VE 2016 BEKLENTİLERİ DE İLETİLDİ

MİT’in bütçesi daha önceki yıllarda Başbakanlık bütçesi içinde gösteriliyordu. Şeffaflaşma çerçevesinde MİT’in bütçe rakamları tek tek bütçede yer aldı. TBMM’den 2014 yılı bütçesi geçerken, 2015 ve 2016 yılı talepleri de iletildi. Buna göre, 2015 yılı için 1 milyar 141 milyon 757 bin bin lira talep edileceği önceden duyuruldu. 2016 yılı için ise 1 milyar 229 milyon 410 bin liralık MİT bütçesi planlanıyor.
 

Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,520 µs