En Sıcak Konular

''Vize muafiyeti konusunda çok ümitliyim''

10 Kasım 2013 10:37 tsi
''Vize muafiyeti konusunda çok ümitliyim'' Dışişleri Ahmet Davutoğlu, iki günlük Irak temasları öncesinde bir televizyon kanalına verdiği mülakatta gündeme dair soruları cevaplandırdı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin hiçbir zaman başka ülkelerin içişlerine müdahil olmadığını kaydetti. Davutoğlu ayrıca vize muafiyeti konusunda ise olumlu bir sonuca doğru gidildiğinin altını çizerek ‘‘Vize muafiyeti konusunda daha önceki döneme göre çok daha ümitliyim.’’ sözlerine yer verdi.

Dışişleri Ahmet Davutoğlu, iki günlük Irak temasları öncesinde bir televizyon kanalına verdiği mülakatta gündeme dair soruları cevaplandırdı. Davutoğlu, mevcut Suriye’yle Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerilimin sebebinin ‘çok kalıcı’ olduğuna dikkat çekerken ‘‘Suriye yönetiminin yürütmekte olduğu zalimce politikalar, saldırılar dolayısıyla sadece bizimle değil bütün dünyayla sıkıntı yaşanan bir Suriye rejimi var. Burada çok kalıcı bir durum söz konusu.’’ şeklinde konuştu. Türkiye’nin başka ülkelerin içişlerine karışmaktan her zaman uzak durduğunu ifade eden Davutoğlu, "Türkiye hiçbir zaman Irak’ın ve diğer komşu ülkelerinde içişlerine müdahil olma ya da belirleme gibi bir iddiası olmadı. Ancak o kadar iç içe yaşıyoruz ki, her bir komşu ülkede olan gelişme bizi etkiliyor, bizdeki gelişmeler onları etkiliyor. Irak’ta hiç kimsenin dışlanmadığı, Kürt, Arap, Türkmen, etnik unsurların Müslüman, Hıristiyan, Sünni, Şii, Yezidi unsurların hepsinin içinde olduğu bir siyasal sürecin işlemesi hepimizin temel amacı. Son dönemde ilişkilerimizde de bir durağanlık yaşanıyordu." derken, son zamanlarda Irak iç siyasetinde yaşanan yumuşama ile birlikte iki ülke arasındaki temasların artarak devam ettiğine dikkat çekti.

‘‘VİZE MUAFİYETİ KONUSUNDA ÇOK ÜMİTLİYİM’’

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile yapıcı vize muafiyeti konusunda yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ‘‘Son dönemde Türkiye, Avrupa Birliği ilişkilerinde ciddi büyüme var, bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Avrupa Birliği tarafında malum Sarkozy’nin getirdiği blokajlar, Kıbrıs sorunu ve Avrupa içindeki gittikçe artan yabancı karşıtlığı vesaire gibi konularla ilgili bir duraklama seziliyordu. Ama son haftalarda önemli bir ivme söz konusu. Vize muafiyeti konusunda 4 yıldır süren yoğun bir müzakere vardı. 2009’da ilk defa biz vize muafiyeti için doğrudan girişimde bulunduk. Karşılıklı yapıcı bir anlayışla, son aylarda artan bir tempoyla çalıştık. Olumlu bir sonuca doğru gidiyoruz. Geçen sene vize muafiyeti ile geri kabul anlaşmasını birbirine paralel kılan bir süreci başlatmıştık - paraf ile yol haritası arasına kurduğumuz irtibatla. Ümit ederiz ki, önümüzdeki birkaç hafta içinde bu vize diyalogunu vize muafiyet diyalogu ile geri kabul anlaşması arasındaki paralelliği tahkim eden ve ileri adımlar atmasını sağlayacak ve açık bir takvimle, daha net bir takvimle önümüzü göreceğimiz bir süreç başlayacak. Ben vize muafiyeti konusunda daha önceki döneme göre çok daha ümitliyim. Önemli olumlu adımlar atılacak.’’ sözlerine yer verdi.

cihan

Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,710 µs