En Sıcak Konular

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz...

10 Kasım 2013 09:06 tsi
Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz... Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 75. yılında başta Anıtkabir ve Dolmabahçe Sarayı olmak üzere ülkenin dört bir tarafında düzenlenen törenlerle anılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak için Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

 
Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Yüksek Yargı Temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 75 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de ''ti'' sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
 
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.
 
 Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
 
 ''Aziz Atatürk, ebediyete intikalinizin 75. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Türkiye milletimizin büyüklüğüne yakışır bir şekilde ilerlemesini sürdürmektedir. Bugün her alanda güçlenen, başarıları dikkatle izlenen ve dünyada saygınlık kazanan bir Türkiye'ye ulaşmanın kıvancını duyuyoruz. Türkiye'nin geldiği demokratik, siyasi ve ekonomik seviye gösterdiğiniz hedeflere her geçen daha da yaklaştığımızın işaretidir. Türkiye bu öz güvenle daima yükselecek Cumhuriyetimizin kazanımlarından, dayandığı esas ve değerlerden güç alarak ilelebet payidar kalacaktır. Türk milleti olarak size şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."
 
Bu arada Anıtkabir, 10 Kasım 1953 yılında Atatürk'ün naaşının Etnografya Müzesinden Anıtkabire nakli sırasındaki törende olduğu gibi hazırlandı. Düzenlenen devlet töreninde 60 yıl önce olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev aldı, mozole binasına devasa Türk bayrağı asıldı. Ayrıca hitabet kürsüsüne çiçeklerle hazırlanan Türk Bayrağı ve Atatürk silüeti konuldu. Seğmenler ve izciler askerlerle birlikte Aslanlı Yol'da ve meşalelerin yanında nöbet tuttu.
 
Anıtkabir devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açıldı.
 
Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 75. yılı nedeniyle TBMM'de de tören düzenlendi.   
 
Törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Haydar Çiftçi ve Kemal Kaya ile TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ve Meclis çalışanları katıldı.
 
Yakut, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na "TBMM Başkanlığı" yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.
 
Atatürk'ün öldüğü saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunan Yakut ve törene katılanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Dolmabahçe Sarayı'nda tören düzenlendi
 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 75 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.
 
Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Albay Oktay Yener, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya'nın buketlerini, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı.
 
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.
 
Daha sonra Mavi Salon'a geçen Öz, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.
 
TBMM İdare Amiri Öz, deftere şunları yazdı:
 
''Aziz Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak geride bıraktığın eser ve hatıralar milletimizin belliğinde ilk günkü gibi canlılığını korumaktadır. Hürriyet, hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir ilkesi doğrultusunda, 93 yıl önce temelleri atılan ülkemiz, ileri demokrasi seviyelerine ulaşma adına çok önemli mesafe kat etmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin eksiksiz yaşandığı, milli iradenin belirleyici etkiye sahip olduğu, farklılıkların bir arada özgürce yaşandığı bir ülke olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu aziz vatanı canları pahasına bizlere emanet eden tüm şehit ve gazilerimizle, edebediyette intikalinin 75. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, şükranla anıyoruz."
 
Saygı nöbetini polis memurları tuttu
 

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.
 
TBMM Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü.
 
Törenin ardından Meclis İdare Amiri Öz ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan sergiyi gezdi.
 
Dolmabahçe Sarayı vatandaşların akınına uğradı
 
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar ve öğrenciler, sarayın girişinde verilen beyaz ve kırmızı renkteki karanfilleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı.
 
Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, gaziler de yer aldı.
 
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı.
 
Bu arada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F 496 numaralı Gökova Fırkateyni'nin de Dolmabahçe Sarayı önünde açığa demirlediği görüldü.
 
Öte yandan bazı vatandaşların Türk Bayrağı astıkları tekneleriyle Dolmabahçe önlerinde tur atmaları da dikkati çekti.

aa



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,274 µs