En Sıcak Konular

Rusya, Irak’a ilk parti silahları ulaştırdı

9 Kasım 2013 09:39 tsi
Rusya, Irak’a ilk parti silahları ulaştırdı
Rusya, Irak’la sağladığı 4,3 milyar dolarlık silah satışı anlaşması çerçevesinde 4 adet Mi-35 helikopterinden oluşan ilk partiyi Bağdat’a ulaştırdı.

 Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Rusya’dan gelen helikopterlerin fotoğraflarını resmi Facebook sayfasında paylaştı.

Maliki’nin milletvekillerinden Abbas El Bayati’nin RİA Novosti’ye verdiği bilgiye göre Irak, Rusya’ya 40 adet Mi-35 ve Mi-28NE saldırı helikopteri siparişi verdi. Sevkiyatın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Rusya savaş helikopterlerinin yanı sıra 48 adet Pantsir-S1 kısa menzilli füze sistemi de Irak’a verecek. Listede tek koltuklu Ka-52 saldırı helikopterleri de var.

Irak sınır güvenliğini artırmak ve terör saldırılarına karşı etkili mücadele etmek için yeni aldığı silahları kullanmak istiyor.

Moskova’ya Ekim 2012’de bir ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Rusya ile 4,3 milyar dolarlık bir silah alım anlaşması imzalamıştı. Rusya ve Irak arasındaki anlaşma, Maliki’nin Rusya’dan ayrılmasından iki hafta sonra rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile askıya alınmış, Irak Parlamentosu komisyon aldıkları gerekçesi ile bazı üst düzey yetkililerle ilgili soruşturma başlatılmasını istemişti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Mart 2013’te yaptığı açıklamada Rusya ile imzalanan anlaşmanın yürürlükte olduğunu, anlaşmaya göre yaz sonuna kadar alımın yapılacağını söylemişti.

Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport başkanı Anatoli İsaykin Irak’la anlaşmanın iptal olmadığını, takvimin planlanan şekilde işlediğini ifade etmişti.

Rusya Teknoloji (Rostech) CEO’su Sergey Çemezov, RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Irak’ın 4,3 milyar dolarlık silah alımı ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeye başladığını söyledi. Çemezov, “Kontrat uygulamaya kondu, üretime başlandı.” dedi. 

Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,614 µs