En Sıcak Konular

''Savcı dosyayı istedi, mahkeme tahliye etti''

8 Kasım 2013 21:18 tsi
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993- 95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Geçen tahliye edilen 3 sanıktan sonra bugün yapılan duruşmada 2 sanık itirafçı daha tahliye edildi. Cizre'de gözaltına alınıp öldürülen 20 kişinin faili olarak yargılanan sanıklardan sadece üç kişi tutuklu kalmış oldu. Bugün yapılan duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için süre istedi; ancak mahkeme 2 sanığı daha tahliye etti.

Emekli Albay Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliye edildi. Sanıklardan Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak ile köy korucusu oğlu Tamer Atak geçen yıl tahliye edilmişlerdi. Sanık Kukel Atak için ise 1,5 yıl önce beraat kararı verilmişti.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bugün ki duruşmaya tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, itirafçılar Adem Yakın, Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ve eski uzman çavuş Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak ve Tamer Atak hazır bulundu. Duruşması savcısı, davaya yeni baktığını, dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını belirterek, esas hakkında mütalaasını hazırlamak için süre istedi. Savcı, sanıklar hakkında, "Suçun vasıf ve mahiyeti", "Adli Tıp Kurumu raporları" ile "Delilleri karartma ve kaçma şüphesi" gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep etti.

Mahkeme heyeti gün boyunca sanıkların savunmaları aldıktan sonra duruşmaya karar vermek için ara verdi. Mahkeme aranın ardından terör örgütü PKK itirafçısı sanık tutuklu sanık Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliyelerine, tutuklu diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede Temizöz'ün 1993'te Cizre'de terörle mücadele ediliyor görüntüsü altında bir grup oluşturduğu, bu grubun terör örgütü PKK'ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldığı kişileri sorguladığı ve öldürdüğü iddia ediliyor.

cihan

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,446 µs