En Sıcak Konular

'Arafat suikastının tek şüphelisi İsrail'

8 Kasım 2013 12:21 tsi
Filistin soruşturma komitesi, efsanevi lider Yaser Arafat'ın ölümüyle ilgili "tek şüpheli"nin İsrail olduğunu açıkladı.

İsviçre'de yapılan incelemeler sonucunda polonyumdan zehirlenerek öldüğü yönündeki iddialar güçlenen Filistin eski Devlet Başkanı Arafat'la ilgili tartışmalar büyüyor.

Konuyla ilgili çalışmalarını sürdüren Filistin soruşturma komitesi başkanı Tevfik Tiravi, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, "Arafat suikastı davasında birincil ve tek sorumlu İsrail'dir" dedi.

Tiravi, "Detaylı bir soruşturma yürütmeyi sürdüreceğiz ve olayın tüm detay ve unsurlarını teyit edeceğiz" diye konuştu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Arafat'ın ölümünü incelemek üzere oluşturulan Filistin soruşturma komitesinin çalışmalarını yakından takip ettiği ve "gerçeklerin ortaya çıkarılarak Filistin halkı ile tüm dünyanın önüne serilmesi için ilgili kurumlara talimat verdiği" belirtildi.

Filistin yönetimi ayrıca Arafat'ın ölümüyle ilgili uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi.

HAMAS DA İSRAİL'İ SORUMLU TUTTU

Gazze Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketi de Arafat’ın ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu. Hamas’ın resmi sözcüsü Sami Ebu Zehri, AA’ya, “Ramallah’taki Batı Şeria hükümeti acilen müzakereleri durdurduğunu açıklamalı, olayı aydınlatmak için soruşturmaları yapmalıdır” dedi.

KISASA KISAS

El Fetih ise Arafat'ı öldürenlerin bulunması için yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirtti. El Fetih'ten yapılan yazılı açıklamada, “Arafat'ın şehadet dosyası açık kalacak. Bu konu önceliklerimiz arasında olup, ayrıntılı gerçeklere ulaşmak için yapılan çalışmalar devam edecek. Suçlular adalete teslim edilerek Filistin Soruşturma Komisyonu aracılığıyla katillere kısas uygulanacak" denildi.

Yaser Arafat, 11 Kasım 2004’te Paris’teki Percy Askeri Hastanesi’nde 75 yaşında vefat etmişti. Arafat’ın eşi Süha Arafat, eşine ait kıyafetleri incelenmek üzere İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan bir laboratuvara vermişti. 108 sayfalık raporun açıklanmasının ardından dün basın toplantısı düzenleyen İsviçreli bilim insanları, Arafat’ın Ramallah’taki mezarından Kasım 2012’de alınan toprakta ve kaburgalarında normalden 18 kat fazla polonyum maddesi bulunduğunu bildirdi. Arafat’ın yüzde 83 ihtimalle bu radyoaktif madde yüzünden öldüğü vurgulandı. Ekibin başındaki Profesör François Bochud, ölümde “üçüncü bir tarafın” varlığına dair işaretler saptadıklarını söylese de, “Ölüm nedeninin (yüzde 100) polonyum olduğunu ne doğrulayabiliriz, ne de yalanlayabiliriz” dedi.

ŞARON’DAN EMİR

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor bulguların “bilimden ziyade pembe dizi” olduğunu savundu. Palmor, konunun Süha Arafat ile Ramallah hükümeti arasındaki husumetle ilgili olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çok çok kafa karıştırıcı ve net değil. Teoride büyük delikler var. İsviçre peynirindekilerden de büyük delikler... Raporu yazan uzmanlar Ramallah’a gelenler değil. Arafat’ın tıbbi dosyasına erişimleri dahi yok.”

İsrail ordusu Arafat’ın Ramallah’taki karargâhı Mukata’yı 2002-2004 yılları arasında kuşatmıştı. Dönemin başbakanı Ariel Şaron’un sözcüsü Raanan Gissin dün AFP’ye şöyle dedi: “Şaron, Arafat’ın askerlerimizce öldürülmemesi için her şeyin yapılması konusunda ısrar etti. Filistinliler, İsrail’e karşı mesnetsiz suçlamalar yöneltmek yerine, Arafat’ın maiyetinde kimlerin bu ölümden çıkar sağlayabileceğini, kimlerin Arafat’ın kontrolündeki paraya el attığını sorgulamalı.”

Hürriyet Planet



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs