En Sıcak Konular

Nükleer müzakerelerde sona yaklaşıldı

8 Kasım 2013 12:02 tsi
Nükleer müzakerelerde sona yaklaşıldı ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, görüşmelerdeki ilerlemenin işareti olarak müzakerelere katılmak için Cenevre'ye geliyor.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Cenevre'de ikinci turu yapılan müzakerelerde sona yaklaşıldı.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un müzakerelere katılmak için Cenevre'ye geleceği bildirildi. Bu gelişme, müzakerelerde ilerleme sağlandığının işareti olarak değerlendiriliyor.
 
Ürdün'de bulunan Kerry, Cenevre'ye gelmeden önce planlanmamış bir şekilde İsrail'e geçerek görüşmeler yapacak.
 
Görüşmelerde 5+1 ülkelerine başkanlık eden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın karşısında İran'ın başmüzakerecisi olan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün yaptığı bir açıklamada, müzakerelerde "mutabakat veya anlaşmaya" varılması olasılığına inandığını söylemişti. 
 
Zarif, görüşmelerin olumlu olduğunu ve "bir tür ortak açıklama" hazırlamak için masaya oturulabileceğini umduğunu kaydetmişti.
 
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ise dün İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, müzakerelerin 15-16 Ekim’de yapılan ilk turunda önerdikleri taslak planın 5+1 ülkeleri tarafından kabul edildiğinin kendilerine resmen bildirildiğini söylemişti.
 
Diğer taraftan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise 5+1 ülkelerinin İran'a bir teklif sunacağını iddia ederek İsrail'in tamamen bu teklifin karşısında olduğunu bildirmişti.
 
Görüşmeler sonucunda detaylı bir anlaşmanın ortaya çıkıp çıkmayacağı henüz belli değilken, İran'ın bir yıl içinde atom bombası elde edebilecek kapasiteye sahip olacağını belirten ABD'li yetkililer, müzakereler sonucunda ilk etapta en azından İran'ın nükleer programını durdurmasını istiyorlar.

aa


Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs