En Sıcak Konular

75 milyonu bezdiren fişleme

8 Kasım 2013 11:37 tsi
75 milyonu bezdiren fişleme
Cep telefonundan kredi kartı numarasına kadar her türlü bilgi, okullar ve alışveriş yaptığımız bazı mağazalarca satılıyor.

Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonları, son zamanlarda 'ticari taciz' sebebiyle kâbusumuz oldu. Vatandaşın cep telefonu, kredi kart numarası dahil birçok bilgisini özel ya da kamu kuruluşlarından satın alan kuruluşlar, vatandaşlara isteği dışında ürün pazarlamaya çalışıyor.

Telefonla dolandırıcılık olayları, 'kontör' ya da 'para' isteyen kişilerin korkutan aramalarıyla başladı. Ardından kısa mesajlarla ürün pazarlaması geldi. Bu ürünler arasında cinsel içerikli mesajlardan tefeci tanıtımlarına kadar her şey birbirini izledi. Son günlerde ise “Bu ürünü almalısınız” veya “Bu sigortayı yaptırmalısınız” şeklinde arayan 'sözde' şirketler, “Sözleşme imzalamışsınız. Para ödemezseniz iki katı ceza ödeyeceksiniz” tehdidiyle kandırmaya çalışıyor.

Her gün birçok kişinin şikayet ettiği “Sigorta yaptırdınız. İlk yılı hediyeydi. İkinci yıl için para ödeyeceksiniz. Aksi halde cezaya çarptırılacaksınız” sözleriyle yapılan aramalar... “Ben sigorta yaptırmadım, imzalamadım” diyenleri ikna için kredi kartı numarasından ev telefonuna kadar bütün bilgileri sıralayan kötü niyetli kişiler, tehditkâr cümlelerle birçok vatandaşı kandırıp parasını almayı başarıyor.

Bal pazarlayanlar, kuru temizleme hizmeti verenler, muayene için çağıran hastaneler, taciz telefonlarıyla bıktıran işletmelerden sadece birkaçı. Bu firmalar, arama için özellikle akşam saatlerini tercih ediyor. Çağrı merkezlerinin üslubu bazen şantaja kadar varıyor. Birçok vatandaş, kendilerini arayan şirketlerin elinde kredi kartı bilgileri ile TC kimlik numaralarının bulunduğunu öğrenince paniğe kapılıyor. Kredi katlarını iptal ettirenler ile savcılığa suç duyurusunda bulunanların sayısı hiç de azımsanmayacak seviyede... Anayasa'nın 20. Maddesindeki hükme göre vatandaşların “kişisel verilerinin korunması” teminat altında. Ancak, bu konuda yaptırım olmaması şirketlere cesaret veriyor. Bu konudaki şikâyetler artınca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı düzenleme yapmak için harekete geçti.

TÜKETİCİYE DOKUNANLAR YANACAK

YENİ YASA YOLDA

Bankacılık hizmetleri, doğrudan pazarlama, siyasi propaganda, cinsel içerikli arama ve mesajlar son bulacak. Şirketler abonenin iznini almadan arayamayacak, mesaj ve elektronik posta gönderemeyecek. Aykırı davrananlara ceza verilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre tüketici şöyle korunacak:

Kullanıcının iletişim bilgileri önceden izinleri alınmadan pazarlama amaçlı mesaj/iletiler için kullanılamayacak.

Elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin reklam, tanıtım mesajlarının engellenmesine yönelik çalışmayı, BTK yapacak, düzenleme Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca sağlanacak.

Başta iletiler olmak üzere e-ticaretin uygulama esasları mevzuatla belirlenecek.

Yönetmelikleri bakanlıklar hazırlayacak.

Düzenlemeye uymayanlara para cezası ve kısıtlama hükmünde ceza uygulanacak.

Okullar bile bilgi satıyor

Kötü niyetli pazarlamacıların, kişilerin ev-cep telefonu, adres, kimlik numarası, hatta kredi kartı numarasını dahi bazı şirketlere önemli bedellerle satın aldığı iddia ediliyor. Bu bilgileri satanlar da çocuğumuzu bıraktığımız okul, 'indirim kartı gönderelim' diye bütün bilgileri alan bazı mağazalar ve hastaneler olarak sıralanıyor. Uzmanlar ise, “Bilgilerinizi bir yere yazarken dikkat edin. Kredi kartı numarası ve kimlik numaranızı yazmayın” uyarısı yapıyor.

Türkiye



Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs