En Sıcak Konular

'İran'a yaptırımlara ara verme zamanı'

7 Kasım 2013 09:27 tsi
'İran'a yaptırımlara ara verme zamanı' Alplerdeki gizli görüşmenin meyveleri toplanıyor...

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman'a göre Amerikalı yetkililer İran'la son temasları, Tahran’ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili en kapsamlı müzakere olarak tanımlıyor.

Amerika’nın en üst düzey nükleer müzakerecisi Amerika’nın Sesi Farsça Bölümü’ne  İran’a uygulanan yaptırımların artık durdurulma zamanının geldiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman, söyleşi sırasında ayrıca Amerikalı yetkililerin son temasları, Tahran’ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili en kapsamlı müzakere olarak tanımladığını da belirtti.
 
İran’la Batılı güçlerin Ekim başında Cenevre’de yaptığı görüşmeler iyi bir ilk adım sayılıyor. Nükleer müzakerelerde Amerika’yı temsil eden en üst düzey isim olan Wendy Sherman, Amerika’nın Sesi’ne Tahran’a uygulanacak yeni yaptırımları yumuşatma zamanı  geldiğini söyledi: “Bu görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini görmek için artık yaptırımlara mola verme zamanının geldiğini düşünüyoruz.”
 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman, Başkan Obama ve Dışişleri Bakanlığı’nın yaptırımları yumuşatmak ya da ara vermek için Kongre’yle çalışacağını ve bu konuda ciddi müzakerelerin devam ettiğini belirtti: “Yaptırımların hafifletilmesinin önemli bir ilk adım olacağına inanıyoruz.”
 
Sherman’ın bu sözlerinden sadece birkaç hafta önce bazı Kongre üyelerinin İran’ı topa tutması iki ülke arasındaki büyük güvensizliği ortaya koyuyordu: “Yanılmanın işin parçası olduğunu biliyorduk. Kapsamlı müzakereler için zaman ayırabileceğimizden emin olmak istiyoruz.”

İran’da aşırı muhafazakarlar, Sherman’ın açıklamalarını güvensizlik adına yeni bir hakaret olarak niteledi. Amerikan karşıtı duygular, bir gazetede Sherman’ı cadı olarak gösteren bir karikatür yayınlanmasıyla daha da körüklendi.
 
Sherman: “Sanırım Senato üyelerinden birinin  cevap olarak  seçtiği bazı kelimeler İranlılar arasında endişe yarattı. Bence bu derin bir güvensizliğe işaret ediyor.”
 
Ancak bazılarına ve özellikle de İsrail’e göre, İran’a güvenmemek için neden çok.
 
Jim Philips, Heritage Vakfı Ortadoğu uzmanlarından: “Eğer Amerika ya da Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri İran’a karşı yumuşarsa, İran uluslararası kamuoyunu oyalayan taktiklerden oluşan siyasi tavrına döner  ki o zaman sorunun diplomatik çözümü olasılığı ortadan kalkar.”
 
Amerika’nın Sesi Farsça Servisi’ne konuşan Sherman, ayrıca İran’ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Tahran nükleer silah istemiyor” sözlerine Amerika’nın inandığını, ancak bu sözlerin samimiyetinin atılacak somut adımlara bağlı olduğunu vurguladı.

Turkish NY



Bu haber 1,258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,902 µs