En Sıcak Konular

''Başörtüsü konusunda Türkiye örnek olabilir''

7 Kasım 2013 08:50 tsi
''Başörtüsü konusunda Türkiye örnek olabilir'' AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, “Milletvekillerinin meclise başörtülü gelmesiyle Türkiye ılımlı yolu bulmuştur” dedi.

Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Cinsiyet Eşitsizliği Sempozyumu Fransa’nın başkenti Paris’te dün başladı. Sempozyumun açılışında konuşan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre kadın erkek eşitliği konusunda siyasi temsil açısından Türkiye’nin alması gereken uzun bir yol olduğunu belirterek “Fransa meclisinde kadın oranı yüzde 26, AP’de yüzde 35, Türkiye’de yüzde 15 civarında” dedi.

TÜRKİYE KATKI SAĞLAYABİLİR

 Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelenin çok önemli olduğunun altını çizen Flautre, Türkiye’de kadınların yüzde 39’unun, Avrupa’da ise yüzde 25’inin şiddete maruz kaldığını söyledi. AB reform sürecinin Türkiye’nin demokratikleşmesi için en önemli kaldıraç olduğunu belirten Fleutre, “Türkiye Avrupa projesinin gücünü pekiştirebilir ve 21’inci yüzyılda barış ve kalkınma vaadinin gerçekleşmesine katkıda bulunabilir” diye konuştu.
 
Avrupa’da başörtüsü konusunda değişik yaklaşımlar olduğunu anımsatan Flautre “Örneğin İngiltere’de tüm memurlar başörtüsü kullanabilir. Türkiye’de geçen haftalarda yapılan düzenleme ile başörtüsü kullanma imkânı sadece üniforma giymeyen memurlara tanınıyor. Bu da devletin bir ayrım yaptığını gösteriyor” dedi.

HİÇBİR GERİLİME YOL AÇMADI

Geçen hafta AK Parti’li milletvekillerinin TBMM’ye türbanla geldiğini ve bu durumun hiçbir gerilime yol açmadığını vurgulayan Fleutre “Bu konuda da Türkiye ılımlı yolunu bulmuştur. Burada konunun özü kadının özgürlüğü ve ayrımcılıkla mücadeledir. Türkiye’deki bu gelişmelerin başka ülkelere olumlu örnek olabileceğini düşünüyorum” dedi.

BLOKAJ KELİMESİNİ ÇIKARIN

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu ise “Eğer Türkiye kadınları çalışma hayatına makul ölçülerde sokamazsa bunu çok iyi yapan Avrupa ve başka yerlerle yarışamaz” dedi. Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın tam üyelik hedefiyle yapıldığını hatırlatan Tekelioğlu şöyle konuştu: “Ama daha sonra bazı fasıllar ‘Tam üyeliğe gider’ diye bloke edildi. Bu bloke edenler arasında Fransız dostlarımız da var. Bu anlaşmaya sadık kalınmasını istiyoruz. Burdaki Fransız dostlarımdan Meydan Larousse’daki blokaj kelimesini silmelerini istiyorum. Türkiye artık 15 yıl önceki Türkiye değil. Türkiye’nin hem güvenlik hem de enerji bakımından potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor.”

İKİNCİ KADIN DEVRİMİ YAŞANIYOR

Aile ve Soysal Politikalar Bakanlığı adına konuşan Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, “Kadınların tüm fırsatlardan eşit yararlanmasını sağlamak demokrasinin olmazsa olmaz koşulu. Ülkemizde son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliğine dönük yasalarda önemli değişiklikler yapıldı. Türkiye’de son 10 yılda ikinci kadın devrimi yaşanmaktadır. Birinci kadın devrimi Cumhuriyet’in kurulduğu zamandı, ikincisi de son 10 yılda yaşanmaktadır” dedi.

YÖNETİCİ ORANI ÇOK YÜKSELDİ

Son 10 yılda kız çocuklarının eğitime katılımında çok büyük başarı elde edildiğini belirten Asan, ilköğretimde erkek ve kızlarda katılım oranının yüzde 100’e ulaştığını söyledi. Türkiye’de kadının işgücüne katılımında artış olduğunu belirten Asan, üst düzey kadın yönetici oranının da İzlanda’da ve Norveç gibi ileri ülkelerin düzeyine geldiğini belirtti. Asan Türkiye’de üst düzey kadın yönetici oranının yüzde 12 olduğunu dile getirdi.

Aksam.com.tr


Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,410 µs