En Sıcak Konular

''Olaya terörle mücadele boyutuyla baktık''

6 Kasım 2013 18:50 tsi
''Olaya terörle mücadele boyutuyla baktık''
 
İçişleri Bakanı Güler, öğrenci evleri ile ilgili açıklama yaptı.

NATO heyetini kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, şu ana kadar öğrencilerin kaldıkları evler, daireler veya pansiyonlarla ilgili gelen müracaatlar olduğunu belirterek, değerlendirmelerin yapıldığını ve olaya terörle mücadele boyutuyla öncelikle baktıklarını kaydetti.
 
Bakan Güler, "Özellikle üniversite öğrencilerinin kaldığı evler, yurtlar ve pansiyonlar, terör örgütlerinin ve çeşitli illegal oluşumların, hem taban kazanma hem de eleman temini açısından önemli bir kaynak olarak gördükleri yerlerdir" şeklinde konuştu.
 
Bakan Güler şöyle devam etti:
 
"Terörle ilgili yaptığımız çalışmalarda tespiti yapılan çok önemli bir nokta da terör örgütlerinin özellikle lise ve üniversite gençliğini elde etmede kız erkek ilişkilerini önemli ölçüde kullanmaya çalıştıkları önemli bir vakadır. Bunu da bu örgüte taban kazandırmada çok önemli bir araç olarak kullandıklarını görüyoruz"
 
"Bu işin terör boyutudur. Legal olarak bir arada bulunan veya öğrenci evlerinde olan kişilerle ilgili değildir ancak bu çocukların terör örgütlerinin illegal amaçları doğrultusunda kullanıldıkları da bir vakadır" ifadelerini kullanan Bakan Güler, "Ailelerin çocuklarının nerede olduğunu bilme hakkı vardır. Devletin gençleri koruma anlamında bulundukları yerle ilgili koruyucu tedbirler alma mükellefiyeti vardır" dedi.
 
Özel hayatın korunmasının, Anayasa'nın öngürdüğü gerekçelerle ve kanunla sınırlandırılabileceğini söyleyen Güler, ancak Anayasanın da özgürlükler yanında korunmasını öngördüğü değişik kurumlar bulunduğunu belirtti. Gençliğin ve ailenin korunmasının bunlar içinde önemli yer işgal ettiğini belirten Güler, Anayasa'nın 58. maddesinin, "Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır" hükmünü içerdiğini hatırlattı.
 
Anayasa'nın 41. maddesinde de ailenin ve çocuğun korunmasına ilişkin özel düzenlemeler getirildiğini kaydeden Güler, düzenlemede, çocuk ile ailesi arasında kopmaz ilişkiler olduğunun ifade edildiğini kaydetti.
 
Yeni sektör alternatif konaklama
 
Olayın diğer boyutunda da "öğrenci evleri" veya "alternatif konaklama" diye ismi geçen ve Türkiye'de de yeni yeni oluşmaya başlayan bir sektör bulunduğunu aktaran Güler, "günübirlik kiralanan evler", "öğrenci evleri", "apart evler" denilen bir müessesenin oluştuğunu söyledi.
 
Güler, "Sanırım Türkiye'de hukuki boşluğu olan konu da buradan kaynaklanıyor. Günübirlik, geçici konaklama dediğimiz yerler, çoğunlukla sürekli konaklanan yerler içerisinde yapılmaktadır. Yani apartmanların bir iki dairesi geçici, günübirlik konaklama yeri olarak kullanılmaktadır ve bu yerlerle ilgili hiçbir hukuki altyapı yoktur" ifadesini kullandı.
 
Bu yerlerin mali, ruhsatlandırma gibi boyutları bulunduğunu, adrese dayalı kayıt sistemi açısından da sorun bulunduğunu anlatan Güler, şöyle devam etti:
 
"Bu apart daireler, öğrenci evi, pansiyon, rezidans adı altında çeşitli amaçlarla kullandırılabiliyor ve maalesef buraların birçok yerinde suçluların saklandığı ve fuhuş eylemlerinin yaygın yapıldığı da ifade edilmektedir. Buraları, güvenlik anlamında yeni sorunları beraberinde getiren, suçlarla ve suçluyla mücadelede maalesef kolluk güçlerinin etkinliğini azaltmaya yönelik illegal, fiili durum olarak değerlendiriyoruz. Kimlik bildirme kanununa göre bu tip yerlerde kalan kişilerin işverenler tarafından kimliklerinin tespitiyle, bazılarının 24 saatte bir elektronik yolla güvenlik birimlerine bildirilmesi gerekiyor veya her an, her durumda polisin kontrolüne açık hale getirilmesi lazım.''
 
Özel hayat ile kişi hak ve özgürlükleri anayasanın güvencesinde
 

İçişleri Bakanı Muammer Güler, hiçbir kimlik bildirimine tabi olmadan, sağlık, güvenlik şartı yerine getirilmeden, kat maliklerinin de çoğu yerde izni olmadan apart daire tipi yerlerin açıldığını belirterek, ''Bu yerlerle ilgili gerekli tespitleri, kontrolleri yapma anlamında güvenlik birimlerine, valiliklere gerekli bildirimlerde bulunacağız'' dedi.
 
''Bu apart daire veya rezidans gibi kullanılan yerlerde çok sayıda yapılan operasyonda, bu yerlerin fuhşa teşvik, aracılık ve yer temini gibi amaçlarla da kullanıldığı görüldü'' ifadelerini kullanan Bakan Güler, ''Konuyla ilgili genelge de önümüzdeki günlerde valiliklere gönderilmiş olacak'' dedi.
 
Bunun özel hayatın korunması ya da  kişilerin hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi anlamında bir tedbir olmadığını belirten Bakan Güler, kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasının, özel hayata müdahale edilmemesinin anayasanın güvencesi altında olduğunu söyledi.
 
aa


Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,323 µs