En Sıcak Konular

Kerry: İsrail yerleşimleri meşru değil

6 Kasım 2013 17:21 tsi
ABD Dışişleri Bakanı "hiçbir zaman" Filistinliler'in işgal altındaki topraklarda inşaatları kabul etmediklerini söyledi, yerleşimleri kınadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, işgal altındaki topraklarda yapılan İsrail yerleşimlerinin "gayri meşru" olduğunu ve Filistin ile İsrail arasında barış için devam eden çabalara yardımcı olmadığını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra konuşan Kerry, "ABD'nin konumu şimdi ve her zaman yerleşimlerin gayri meşru olduğu yönündedir" dedi.

"Hiçbir zaman" Filistinliler'in bir müzakerenin parçası olarak yerleşimleri kabul etmediğini vurgulayan Kerry, ABD'nin Filistin ekonomisine 75 milyon dolar destek sağlayacağını da duyurdu.

El Cezire muhabiri Mike Hanna, Kerry'nin açıklamasının bir ABD siyasetçi için "güçlü" olduğunu söyledi, "geçmişte sadece İsrail yerleşimleri 'yararlı değil' ifadesinin kullanıldığına dikkat çekti.

Daha önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve cumhurbaşkanı Şimon Peres ile işgal altındaki Kudüs'te görüşen Kerry barış görüşmeleri önünde zorluklar olduğunu kabul etti.

Kerry her iki tarafın da "gerçek tavizler ve zor kararlar" vermesinin gerektiğini söyledi.

Netanyahu ise sert bir tutum takınarak, "Filistinlileri gerçek bir barış yapmak için gerekli olan tarihi kararlardan kaçmakla, yapay krizler yaratmaya devam etmekle ve tahrikleri sürdürmekle" suçladı.

Netanyahu tarafından ortaya konan fotoğraf işgal altındaki Batı Şeria'da üç bin 500'den daha fazla yerleşim konutu inşasını geçen hafta duyuran İsrail'e üst düzey Filistin yetkililer tarafından yöneltilen suçlamalarla benzerlik gösteriyor.

Kerry yaklaşık beş yıllık bir aradan sonra Temmuz ayında barış görüşmelerini yeniden başlatmak için İsrail ve Filistinlileri ikna etmeyi başarmıştı.

Bir üst düzey Filistinli yetkili, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimleri sürdükçe görüşmelere devam etmenin anlamsız olduğunu vurguladı.

Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs