En Sıcak Konular

30 bin hasta organ nakli bekliyor

6 Kasım 2013 13:54 tsi
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Eldegez, "Yakınını kaybeden ailelerin ancak yüzde 23'ü organ bağışına 'evet' diyor'' dedi.

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, yakınını kaybeden ailelerin ancak yüzde 23'ünün organ bağışına 'evet' dediğini, bu oranı en az yüzde 40'a çıkarmayı istediklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 30 bine yakın hasta, hayatını sürdürebilmek için organ nakli bekliyor" ifadelerini kullandı.
 
Prof. Dr. Uluğ Eldegez ile Karaciğer Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
 
Eldegez, 75 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Türkiye'de, yılda yaklaşık 2 bin kadavradan organ nakli yapılması gerektiğini ancak bu sayının 350 civarında olduğunu bildirdi.
 
Organ bağışı yapanların oranının, Batı'da ortalama milyonda 25, Türkiye'de ise milyonda 4,6 kişi düzeyinde olduğunu belirten Eldegez, "Bu rakamın makul düzeylere çıkması için ise on kat artması gerekiyor. Bu da ancak kamuoyunda organ bağışının gündeme gelmesi, doğru bilgilerin aktarılması, insanların kafasındaki soru işaretlerinin ve ön yargıların giderilmesi ile mümkün. Amacımız kadavradan organ bağışını artırmak ve bunun için toplumu bilinçlendirmek" değerlendirmesinde bulundu.
 
Yakınını kaybeden ailelerin ancak yüzde 23'ünün organ bağışına 'evet' dediğini, bu oranı en az yüzde 40'a çıkarmayı istediklerini bildiren Eldegez, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 30 bine yakın hasta hayatını sürdürebilmek için organ nakli bekliyor. Sayıları giderek artan bu insanlarımızın yaşam kalitelerinin yükseltilerek sağlıklı birer birey olmalarını sağlayacak kadavradan organ nakillerinin gerçekleşmesi için ülkemizde organ bağışının toplum tarafından kabul görmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'de 20 bin kişi böbrek bekleme listesinde

Yaman Tokat da organ beklemenin çok dramatik ve zor bir süreç olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
 
"Bütün dünyada sayı olarak en çok böbreğe ihtiyaç var. Türkiye'de, 60 bin civarında kişi diyalize giriyor. Diyaliz çok maliyetli bir tedavi yöntemi. Türkiye'de 20 bin kişi böbrek bekleme listesinde. Ancak yılda 3 bin civarında böbrek nakli yapılabiliyor. Nakille bu hastalar normal hayatlarına kavuşabilir. Türkiye'de 2 binden fazla hasta ise karaciğer bekliyor. Bu, her yıl 2 bin karaciğer nakli yapılması gerektiği anlamına geliyor."
 
Türkiye'de organ nakillerinin dünya standardında olduğuna hatta bunun üzerine bile çıktığını vurgulayan Tokat, karaciğer ve böbrek gibi önemli organ nakillerinde başarı oranlarının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu bildirdi.

aa


Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,595 µs