En Sıcak Konular

Genelkurmay Başkanlığı, TMMM’yi tanıttı

6 Kasım 2013 13:24 tsi
Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye’nin NATO’ya teklifi ile 28 Haziran 2005 tarihinde kurulan Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin (TMMM) çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Genelkurmay’dan yapılan yazılı açıklamada, 2002 yılında düzenlenen Prag Zirvesi'nde terörizmin NATO tehdit algılamaları içerisinde önemli bir yere sahip olduğu ortaya konulduğuna işaret edilerek, “Bu kapsamda, NATO komuta yapısını destekleyerek NATO'nun dönüşüm sürecine katkı sağlayacağı öngörülen mükemmeliyet merkezlerinin kurulması kararlaştırılmıştır. Türkiye 2003 yılında, terörizmle mücadelede kazandığı tecrübeleri müttefikleriyle paylaşmak ve diğer ülkelerin tecrübelerinden de yararlanarak NATO'nun dönüşüm sürecine katkı sağlamak maksadıyla, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin (TMMM) Ankara'da kurulmasını NATO'ya teklif etmiştir. Mayıs 2005 ayına kadar süren konsept, mutabakat muhtıraları, teşkilat ve kadro çalışmalarının sonuçlanmasını müteakip, 28 Haziran 2005 tarihinde TMMM Komutanlığı resmen açılmıştır. Aynı tarihte Operasyonel Mutabakat Muhtırası'nı imzalayan Türkiye, Bulgaristan, İngiltere ve Romanya merkezin ilk katılımcı ülkeleri olmuştur. 8 Eylül 2005'te ABD, 5 Temmuz 2006'da Almanya ve 27 Eylül 2006'da Hollanda'nın katılımıyla, merkeze katılan ülke sayısı 7'ye yükselmiştir.” denildi.

Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ACT) tarafından belirlenen ölçütleri sağlayan TMMM Komutanlığı’nın 14 Ağustos 2006 tarihinde NATO tarafından akredite edilerek Uluslararası Askerî Kuruluş statüsünü kazandığı belirtilen açıklama şu ifadelerle devam etti: “Macaristan'ın 04 Mart 2011 tarihinde TMMM Komutanlığına katılımıyla beraber merkeze katılan ülke sayısı sekize yükselmiştir. Merkezimizin vazifesi terörizmle mücadele alanında yaptığı akademik çalışmalarla NATO birimlerine bilimsel destek ve uzmanlık sağlamak, stratejik ve operatif seviyede eğitim ve öğretim faaliyetleri icra etmek, denemeler yoluyla terörizmle ilgili NATO konseptlerinin test edilmesinde Müttefik Dönüşüm Komutanlığına destek olmak, edinilen bilgiler ve alınan dersler aracılığıyla doktrin geliştirilmesine yardımcı olmak, müşterek çalışabilirlik ve standardizasyon ile imkân ve kabiliyetlerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.”

2013 YILINDA 7 KURS 5 ÇALIŞTAY PLANLANDI

TMMM Komutanlığının, terörizm ile ilgili çalışan toplam 40'tan fazla uluslararası kurum ve kuruluş ile irtibat halinde olduğu, bunlar genellikle NATO eğitim kurumları, bazı üniversite, akademi ve enstitüleri olduğuna işaret edilerek, “Merkezimizin eğiticileri dünyanın değişik bölgelerinde dersler vermekte, diğer kurum ve kuruluşların eğiticileri de TMMM'ye davet edilmektedir. Buna ilave olarak, merkez terörizmle ilgili NATO konsept ve doktrin geliştirme çalışma gruplarına katılmaktadır. Eğitim öğretim faaliyetleri her yıl, 01 Ocak'ta başlayıp 31 Aralık'ta bitmektedir. Merkezimiz kuruluşundan bugüne kadar 139 faaliyet (kurs, çalıştay, konferans, sempozyum, mobil eğitim timi faaliyetleri) icra etmiştir. Bu faaliyetlere 101 değişik ülkeden 7230 katılımcı ve 54 ülkeden 729 eğitici / konuşmacı katılmıştır. Merkez tarafından, terörizmle mücadele konusunda 'Defence Against Terrorism Review' isimli hakemli akademik bir dergi hazırlanmaktadır. 2013 yılı eğitim ve öğretim faaliyet planı çerçevesinde 7 kurs, 5 çalıştay ve 2 El Yapımı Patlayıcı (EYP) ile Mücadele Eğitimi olmak üzere toplam 14 ana faaliyet planlanmıştır.” bilgileri verildi.

Merkez tarafından dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetler personelinin eğitilmesi maksadıyla Mobil Eğitim Timi (MET) faaliyetlerinin de icra edildiği, bu kapsamda 2007'den bugüne kadar 14 MET faaliyeti gerçekleştirildiği kaydedildi.

TMMM Komutanlığının tüm faaliyetleri ve merkezle ilgili güncel bilgiler merkezin internet sitelerinde (www.coedat.nato.int, www.tmmm.tsk.tr) mevcut olduğu, söz konusu sayfada TMMM Komutanlığı 2013 yılı faaliyet planı ve bu faaliyetlerin içeriği ile yayınların de yer aldığı hatırlatıldı.

cihan

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,363 µs