En Sıcak Konular

Avrupa'ya vizeler kalkıyor mu?

6 Kasım 2013 08:06 tsi
Avrupa'ya vizeler kalkıyor mu? Dünya Bankası'nın AB için hazırladığı Gümrük Birliği Raporu taslağında vizelerin kaldırılması için bir yol haritasının "derhal" hazırlanmasını istedi.

Türkiye'den göç olmayacağını aksine Türkler'in turizmi olumlu etkileyeceğini belirtti.
 
Gazete Habertürk, AB'nin Dünya Bankası'ndan istediği Gümrük Birliği Değerlendirmesi Raporu'nun taslağını ele geçirdi. Raporun vizelerle ilgili bölümünde "Avrupa Komisyonu Türkiye'nin önüne derhal vize serbestliğine yönelik bir yol haritası koymalıdır" denildi.

Vizelerin kaldırılması halinde Türkiye'den AB'ye yoğun göç olacağı tezinin artık geçerliliğini yitirdiği ifade edildi. Türkiye ve AB arasında vize serbestliğinin yönelik sürecin başladığı ama istihdam piyasasındaki değişim karşısında yavaş kaldığı anlatılan raporda, "Her yıl daha fazla Türk, Almanya'yı Türkiye'de iş bulmak için terk ediyor. Avrupalı profesyoneller giderek daha fazla Türkiye'de iş arıyor. Avrupa'da da Türk çalışına talep düşüyor" yorumu yapıldı.

Kısa süreli kalmayı öngören C tipi Schengen Vizesi için istenen 22 belge sayısının çok fazla olduğu vurgulanan raporda, Türkler'in C tipi Schengen için yıllık ortalama 100 milyon Euro harcadığı belirtildi. Raporda sadece 2010'da 625 bin Türk vatandaşının C tipi vize için ödeme yaptığı kaydedildi.

Türkiye'ye uygulanan vize rejiminin diğer aday ülkeler Moldova ve Ukrayna'dan daha ağır olduğunun anlatıldığı raporda Türk iş dünyasının da vizelerle ilgili gündeme getirdiği bir şikayet, tespit olarak aynen paylaşıldı: "Avrupa'da ticareti yapılması için mallar üreten Türk işadamları, o malları pazarda tutmak ve tanıtımını yapmak için AB'de serbestçe dolaşamıyor.

Türk kamyon şoförleri Türk mallarını Avrupa pazarlarına serbestçe ulaştıramıyor." Raporda, Türkiye'nin de vizelerin kaldırılması için AB'nin koşacağı şartlara kendini hazırlaması istendi.

TÜRKLER TURİZME KATKI YAPAR ÖĞRENCİLER AVRUPA'YA GİDER
 
Vizelerin Türkler'in turizm bakımından Avrupa ekonomisine yapacağı katkı üzerinde olumsuz etki yaptığı anlatılan raporda, "Oysa AB ekonomilerini canlandıracaklar" denildi.

Bu durumun Yunanistan için geçerli olduğu vurgulandı. Vizelerin kaldırılması sayesinde yurtdışında okumak isteyen Türk öğrecilerin Avrupa'yı daha fazla tercih edeceği belirtildi. Vizeye ek olarak koyduğu 18 bin Euro teminat ve ekstra 600 Euro ücret şartı nedeniyle öğrenci değişim programı Erasmus için bile Hollanda'yı çok az öğrencinin tercih etmesi örnek gösterildi.

TARAFSIZ OLDUĞU İÇİN SEÇİLDİ
 
Türkiye son yıllarda Gümrük Birliği'nin artık haksız rekabete neden olduğunu, AB'nin serbest ticaret anlaşmalarına taraf olamadığını ve vize uygulamalarını gündeme getiriyordu. Bunun üzerine AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin de kabulüyle tarafsız kurum olduğu için Dünya Bankası'ndan Gümrük Birliği'ni değerlendirmesini, sorunlara çözüm önermesini ve nasıl iyileştirilebileceğine dair öneriler getimesini istedi. Hazırlıkları yılbaşından bu yana devam eden rapor, iki taraf için çözüm rehberi özelliği taşıyacak.
 
KAPIKULE DUTY FREE'Sİ LİMİTLERE UYSUN
 
Raporda "küçük bir mesele" olduğu belirtilse de Türkiye'nin AB'ye başlıca giriş kapısı Kapıkule'yle ilgili ilginç bir değerlendirme yapıldı: "Kapıkule Duty Free'sinde satış yapılırken, AB'nin limitleri dikkate alınmıyor. İsteyen istediği kadar alkol ve tütün ürünü alabiliyor. Bulgarlar sınırlamaları uygulamada zorlanıyor."

KAMYONDA ENGELLERİ KARŞILIKLI KALDIRIN
 
Rapor, Türkiye'nin modern ve çok iyi organize bir nakliye filosuna sahip olduğunu anlattı. AB üyelerinin uyguladığı kotalar ve diğer engelleyici uygulamaların Türk ticaretini ve kamyonun filosunun verimli kullanımının engellediği kaydedildi.

Avusturya ve İtalya'nın geciktirici uygulamalarının kamyon başına günlük 250 Euro zarara sebep olduğunu belirten Rapor, "Türk nakliye sektörü yıllık ortalama 100 milyon Euro kaybediyor. Engeller kalksın ama Türkiye de AB üyelerine engelleri kaldırsın" dedi.
 
haberturk


Bu haber 901 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,035 µs