En Sıcak Konular

Rusya: Cenevre-2 bu ay yapılmayacak

5 Kasım 2013 17:28 tsi
Rusya: Cenevre-2 bu ay yapılmayacak Eski Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil "Cenevre'ye muhaliflerin safında katılmak istiyorum" açıklaması yaparken, Rusya'dan kördüğüm olan barış görüşmelerinin yine ertelendiği açıklaması geldi

Tam bir yılan hikayesine dönen 2. Suriye barış konferansının planlandığı gibi Kasım ayında yapılmayacağı ortaya çıktı. Açıklama Rusya'dan geldi. "Cenevre Konferansı, bu ay içinde olmayacak" diyen Rusya, yaşanan krizi de doğrulamış oldu.

Rus haber ajansı Itar-Tass, bugünkü hazırlık görüşmelerine yakın bir kaynağa atfen yaptığı haberde, "Konferans Aralık ayından önce gerçekleşmez" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ve BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları kapsamında ABD ve Rusya yetkilileriyle bir araya gelmişti. Ancak konferansla ilgili soru işaretleri gün geçtikçe artıyor.

Esad tarafından ABD ile görüştüğü için "görevinden alınan" Suriye eski Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ise "Cenevre'ye muhaliflerin safında katılmak istiyorum" açıklamasıyla gelişmelere yeni bir boyut kazandırdı.

BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleşen hazırlık toplantılarının sabahki bölümünde İbrahimi ve Feltman, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları Mikhail Bogdanov ve Gennady Gatilov ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Wendy Sherman'la görüştü. Öğleden sonra ise taraflar diğer BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri İngiltere, Çin ve Fransa yetkilileriyle toplantı yapacak.

Toplantının üçüncü aşamasında ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'ye komşu ülkelerin yetkilileriyle bir araya gelinecek. Toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet katılacak. Heyette, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon da yer alacak. Görüşmelerde, Cenevre-2 Konferansı'nın tarihi ve katılımcıların ele alınması beklenirken, Suriye muhalefetinden ise "Esad'sız bir geçiş süreci garantisi kendilerine verilmezse toplantıya katılmama" konusunda görüşler dile getiriliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasını koşul olarak öne süren muhalifler, İran'ın konferansa katılmasına da karşı çıkıyor. Suriye Enformasyon Bakanı Omran El Zubi ise, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevinden uzaklaştırılmasının Cenevre-2’nin hedefi haline gelmesi durumunda hükümetin konferansa katılmayacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, "krizden etkilenen tüm diğer ülkeler gibi" İran’ın da mutlaka Cenevre-2 barış konferansının başlangıç aşamasında temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Tarafların geri adım atmaması, uzun süredir planlanan Cenevre 2 konferansının sürekli ertelenmesine yol açıyor. Toplantının yapılması durumunda bile sonuç vereceğine yönelik umutlar her geçen gün azalıyor.

Irak'a tepki

Öte yandan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba'nın, Kahire'de Suriye krizinin görüşüldüğü Arap Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı'nda, "terör örgütleri" hatırlatması yapan Irak ve Lübnan dışişleri bakanlarına sert karşılık verdiği bildirildi.

SMDK kaynaklarından alınan bilgiye göre Carba, basına kapalı gerçekleşen açılış oturumunda, "Suriye'deki terör örgütlerinden bahsetmediği" için kendisine eleştiriler yönelten Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'ye "Amerikan tanklarıyla iş başına gelen ve dış müdahaleden bahsetmeyen bazı Iraklı siyasetçilerin, özellikle Suriye Devrimi ve Suriye halkının istekleri konusunda çifte standart içeren politikalar benimsediklerini" söyledi.

Suriye'de terörden bahseden bakanın, "Irak'ta, Ebu Gureyb ve diğer hapishanelerde açılan kapılardan terör liderlerinin Suriye'ye yöneldiğini unuttuğunu" ifade eden Carba, bunun, bütün politikacılar tarafından bilindiğini dile getirdi.

Carba ayrıca, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur'un, Suriye rejimini kastederek, "muhaliflerin halkın bağrına dönmek zorunda olduğu" yönündeki açıklamalarına cevaben, Lübnan'ın, Hizbullah savaşçılarının Suriye topraklarına nüfuz etmesiyle çiğnediği "uzak durma" politikasına geri döneceğini umduğunu ifade etti.

Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,543 µs